spot_img
6.7 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAnalizeMinistrul german de externe la Moscova în scandalul Nord Stream 2: ”Situația...

Ministrul german de externe la Moscova în scandalul Nord Stream 2: ”Situația este fără precedent: niciodată Statele Unite și Germania nu s-au aflat într-un conflict atât de acut și de profund. Washingtonul amenință cu sancțiuni nu doar firmele germane, dar și structuri ale statului”

-

Șeful diplomației germane, Haiko Maas, urmează să sosească, marți, în Rusia, pentru o vizită de două zile. Una dintre temele discuțiilor cu omologul său de la Moscova, Serghei Lavrov, va fi proiectul Nord Stream-2, supus, de către SUA, unor presiuni fără precedent.

În ajunul acestei vizite, un grup de senatori americani în frunte cu republicanul Ted Cruz a cerut, pe un ton ultimativ, autorităților portuare din orașul Sassnitz să se retragă din proiectul de construcție a conductei. În replică, membrii Comitetului pentru economie și energie din Bundestag au îndemnat guvernul german la ”o rezistență fermă”. Senatorul rus Aleksei Pușkov, președintele Comisiei Consiliului Federației pentru interacțiune cu mass-media, a comentat situația pentru ”Rossiiskaia Gazeta”.

”Situația este fără precedent: niciodată Statele Unite și Germania nu s-au aflat într-un conflict atât de acut și de profund. Washingtonul amenință cu sancțiuni nu doar firmele germane, dar și structuri ale statului, iar în Germania se aud apeluri în favoarea unor acțiuni de ripostă față de SUA – de fapt, la sancțiuni de răspuns, în primul rând, de natură economică. Mai trebuie adăugate și relațiile personale proaste dintre Donald Trump și Angela Merkel. Nu întâmplător, Statele Unite au decis recent retragerea a peste zece mii de soldați americani de pe teritoriul Germaniei – o parte sunt trimiși acasă, altă parte vor fi redislocați în Polonia și în alte state, mai aproape de Rusia. Este un semnal pentru Germania, că SUA nu vor mai considera Berlinul drept principalul lor partener de pe continentul european.
Apărând Nord Stream-2, Germania se apără, înainte de toate, pe sine. Și face acest lucru nu pentru că Germania ar nutri puternice sentimente pro-ruse. În primul rând, firmele germane au investit miliarde de dolari în acest proiect. În al doilea rând, Nord Stream-2 trebuie să asigure Germaniei rolul de principal centru de distribuție a gazelor naturale în Europa. Și, în al treilea rând, Germania a obosit foarte tare, din cauza stilului obraznic și arogant al administrației Trump, abordat atât de Trump, cât și de secretarul de stat, Mike Pompeo, dar și de fostul ambasador al SUA la Berlin, Richard Grenell. Se pare că rezerva de răbdare a Germaniei în fața presiunilor SUA în privința proiectului Nord Stream-2 s-a epuizat. Iar aici se ridică întrebarea: ce poate face Germania? Cred că, prin sancțiunile ei, ar putea, dacă va dori cu adevărat, să aducă daune intereselor americane. Problema este că în Germania există un foarte puternic lobby pro-american – în unele privințe, el este chiar mai puternic decât grupurile care apără, de fapt, interesele germane. În cazul de față, asistăm la o confruntare între aceste interese germane și cele euroatlantice – interesele americane în Europa.”

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img