spot_img
36.4 C
București
duminică, iulie 14, 2024
AcasăAnalizeMinistrul francez de externe a aterizat nervos la New York și acuză...

Ministrul francez de externe a aterizat nervos la New York și acuză America

-

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a denunţat din nou luni, pe pământ american,”o lipsă de consultare” din partea Statelor Unite în criza submarinelor, precum şi perpetuarea reflexelor unei perioade despre care spera că s-a încheiat, transmite AFP conform Agerpres.

- Reclama -

„Subiectul este în primul rând încălcarea încrederii între aliaţi” şi „cheamă la o reflecţie serioasă între europeni”, a declarat ministrul francez de externe într-o conferinţă de presă la New York, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU.

- Advertisement -

„Ceea ce este în discuţie astăzi, dincolo de încălcarea unui contract industrial, încălcare bruscă, neaşteptată, fără explicaţii”, „ceea ce contează acum este, în primul rând, problema încălcării încrederii între parteneri”, a insistat Le Drian.

„Alianţa înseamnă transparenţă”,”predictibilitate”,”explicaţie”,”să comunici”,”să nu ascunzi”,”toate acestea necesită acum clarificări”, a afirmat şeful diplomaţiei franceze.

- Advertisement -

El a deplâns încă o dată caracterul brusc al anunţului făcut de preşedintele american Joe Biden pe 15 septembrie referitor la o nouă alianţă strategică cu Australia şi Marea Britanie, care a însemnat pentru Franţa pierderea unui contract de mai multe miliarde de euro prin care urma să furnizeze submarine Canberrei.

Acest comportament duce cu gândul la „perpetuarea reflexelor unei epoci despre care speram că s-a încheiat”, a insistat Jean-Yves Le Drian, aluzie la perioada administraţiei Donald Trump.

Ministrul francez de externe a deplâns, de asemenea,”orientarea foarte confruntaţională” a politicii americane faţă de China, apreciind că europenii ar trebui să apere un „model alternativ”, care mai degrabă să fie o „concurenţă” uneori „dură”.

El a regretat că Europa a fost exclusă din strategia Washingtonului pentru regiunea indo-pacifică.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img