spot_img
0.5 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeMinistrul francez al Economiei: SUA vrea divizarea Franţei de Germania iar China...

Ministrul francez al Economiei: SUA vrea divizarea Franţei de Germania iar China a Europei de Vest de cea de Est

-

Europa este chemată să facă front comun în faţa riscurilor mondiale. Economişti, patroni şi oameni politici s-au întâlnit în sudul Franţei în acest week-end pentru a discuta despre protecţionism şi războiul comercial, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

„Chestiunea nu este de a şti dacă va fi sau nu un război comercial. El a început deja”, a explicat Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei:

- Advertisement -

“Vedem asta în chestiunea fiscalităţii, prin transformările fiscale americane care vizează repatrierea către Statele Unite a activelor societăţilor ce funcţionau în afara Americii.  Franţa şi autorităţile europene trebuie să fie lucide în acestă chestiune”.

Statele Unite au impus, de vineri 6 iulie, taxe vamale asupra mărfurilor importate din China. Washington ameninţă cu taxe pentru maşinile asamblate în Uniunea Europeană, după ce a impus UE, Canada şi Mexic, tarife vamale de 25% pentru oţel şi 10% pentru aluminiu.

- Advertisement -

Bruno Le Maire: “Trebuie să răspundem uniţi pentru ca să se înţeleagă faptul că Europa este o putere economică suverană. Ceea ce încearcă să facă partenerii noştri, sau adversarii noştrii, este să ne divizeze.

Ceea ce vrea Statele Unite este să divizeze Franţa de Germania în chestiunea comerţului.

Iar ceea ce doreşte China este să divizeze Europa. Nu Nordul de Sud,căci nu ar fi un pas prea bun, dar Estul de Vest.

Dar în această mondializare, Europa trebuie să facă bloc şi să se prezinte ca un continent coerent »,  a mai adăugat Bruno Le Maire.

Un alt economist francez, Jean Pisani-Ferry spune că problemele au apărut înainte să vină la putere Donald Trump: prin creşterea populismului – care a prosperat prin creşterea inegalităţilor sociale şi disperarea perdanţilor mondializării. La care s-a adăugat problema migratoare căreia Europa trebuie să îi facă faţă, schimbările de climă şi revoluţia informatică.

„Iar dacă Statele Unite vor renunţa la regulile colective pe care care chiar ele le-au creat după război cine le va înlocui în poziţia de lider şi jandarm al lumii”, se întreabă economistul Jean Pisani-Ferry. Uniunea Europeană are o carte de jucat, estimează directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional.

Europa este chemată să lanseze o mare alianţă – nu este vorba de o nouă instituţie ci de o alianţă politică formată din ţări care doresc să menţină un dialog şi care doresc să facă front împotriva Statelor Unite. Iar la o astfel de iniţiativă, China ar putea fi un aliat major, consideră economiştii prezenţi în Aix en Provence.

Ei consideră că Europa de astăzi nu mai este un partener. „Europa trebuie să îşi înfrunte propria divizare”, susţine Benoît Cœuré, membru al Consiliului Director al Băncii Centrale Europene.

Trebuie reconstruită Europa în jurul valorilor fundamentale – democraţie, justiţie, dialog. Iar statele care nu împărtăşesc aceste valori, pot părăsi clubul, sunt de părere experţii.

Totodată, ar trebui întărite instituţiile uniunii monetare, printr-un buget comun, spre exemplu. Este un subiect foarte drag preşedintelui francez Emmanuel Macron care a cerut mereu o armonizare fiscală, pentru a pune punct concurenţei neloiale între state.

« Uniţi, europenii pot avea o voce », este de părere Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional convinsă că Europa poate fi o sursă de inspiraţie pentru multe alte state.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img