Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ștefan Diaconu, și a vicepreședintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătășoiu, după ce aceștia au fost puși sub învinuire de DNA în dosarul deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun.
„Fiscul este una dintre cele mai importante instituții din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situație, în care președintele și vicepreședintele ANAF sunt puși sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrității conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în pozițiile pe care le dețin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrității pe care ANAF, ca instituție, o reclamă. Activitatea instituției se desfășoară normal și acesta este cel mai important lucru în acest moment. Avem în vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF și urmează să luăm o decizie cât de curând posibil”, se arată într-un comunicat al ministrului Anca Dragu.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus, miercuri, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de mai mulți inculpați, printre care președintele și vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ștefan Diaconu și Mihai Gogancea-Vătășoiu, în dosarul în care sunt anchetați deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Cei doi sunt cercetați pentru favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. În același dosar sunt urmărite penal pentru fapte de corupție alte opt persoane
La ieșirea din sediul DNA, președintele ANAF a declarat că nu are nicio legătură cu persoanele incriminate. „În momentul în care dosarul va fi soluționat veți avea toate detaliile. Vă asigur însă că nu am nicio legătură cu persoanele incriminate în principal în dosar și chestiunea care este supusă clarificării, și voi oferi toate datele necesare, privește suspendarea prin circulară a deciziilor de impunere privind contribuțiile de asigurări de sănătate pentru alocațiile de copii și pentru persoanele care nu realizează venituri sau cu venituri modice. Astea sunt explicațiile pe care le voi da de fiecare dată”, a spus miercuri șeful ANAF la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție.
Diaconu este al patrulea șef al ANAF cercetat de către DNA, după Daniel Chițoiu (șef al ANAF în 2007-2009), Sorin Blejnar (ianuarie 2009-aprilie 2012) și Șerban Pop (aprilie 2012-aprilie 2013). Diaconu conduce ANAF din aprilie 2013, după ce anterior, din poziția de vicepreședinte ANAF, a condus și Autoritatea Națională a Vămilor (2005-2009).