spot_img
20.9 C
București
luni, mai 27, 2024
AcasăAnalizeMinistrul Familiei: Legalizarea drogurilor în unele ţări a crescut consumul şi numărul...

Ministrul Familiei: Legalizarea drogurilor în unele ţări a crescut consumul şi numărul deceselor

-

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a afirmat luni, la Arad, unde a participat la evenimentul „Fără Bariere – TOT Adevărul Despre Droguri”, că legalizarea unor droguri în unele ţări nu a rezolvat problema traficului şi consumului, care au crescut, iar în acelaşi timp s-au înregistrat mai multe decese.

Întrebată dacă legalizarea unor droguri ar putea soluţiona problema traficului şi consumului, ministrul a răspuns: „Să ne uităm la ţările care au făcut acest lucru şi, din păcate, rata consumului a crescut, dar şi numărul celor care şi-au pierdut viaţa este în creştere. Până la urmă, problema drogurilor este o problemă de moralitate, nu neapărat o problemă de legalitate”.

- Advertisement -

Natalia Intotero a spus că acest răspuns a fost oferit şi de foştii consumatori care au luat cuvântul la întâlnirile care au avut loc deja în alte judeţe, în cadrul caravanei care a pornit în urmă cu trei săptămâni.

Ea a subliniat că Ministerul Sănătăţii, alături de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), trebuie să urgenteze construcţia centrelor pentru adicţie.

- Advertisement -

„În momentul de faţă, ceea ce există sunt centrele unde părinţii trebuie să plătească (…). Din ceea ce am discutat cu cei care au astfel de centre, tratamentul este de aproximativ 5.000 de lei pe fiecare persoană în fiecare lună, ori nu toţi îşi permit să plătească această sumă. Foarte important, mai departe, cu Ministerul Educaţiei, trebuie văzut ca tinerii care reuşesc să fie recuperaţi să se integreze pe piaţa muncii. Nu toţi aceşti tineri vin din familii cu posibilităţi financiare şi, de asemenea, este foarte important să li se descopere vocaţia şi să fie sprijiniţi”, a spus Natalia Intotero.

Ea a subliniat că procesul de reabilitare „este unul foarte greu şi durează între 10 luni şi un an şi trei luni”, sub 5% reuşind să îl parcurgă şi să nu reia consumul.

Ministrul s-a referit şi la numărul insuficient de psihologi, la Arad, de exemplu, fiind un singur angajat la Biroul de prevenire şi consiliere antidrog, iar psihologii sunt chemaţi de la Timişoara la nevoie.

„Categoric este foarte important să existe un număr mai mare de psihologi, şi nu doar pentru ANA, pentru celelalte structuri. În momentul de faţă există un psiholog la 400 de elevi pe hârtie, dar în realitate avem instituţii de învăţământ unde avem un psiholog la 2.000 de elevi”, a spus ministrul, care a subliniat importanţa campaniilor de prevenire desfăşurate în şcoli.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img