spot_img
30.3 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăAnalizeMinistrul de interne Lucian Bode, despre protecţia la cutremur în România: Fiecare...

Ministrul de interne Lucian Bode, despre protecţia la cutremur în România: Fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane, cu personal specializat, certificat care este pregătit să intervină în orice moment

-

Ministrul de Interne, Lucian Bode a anunţat miercuri, în şedinţa de Guvern, că în privinţa protecţiei la cutremur în România, fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane, cu personal specializat Ro-USAR, certificat, astfel echipele medicale SMURD sunt pregătite în orice moment.

Ministrul s-a referit în şedinţa de Guvern la situaţia protecţiei la cutremure în ţara noastră. ”Vă informez că fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane, cu personal specializat Ro-USAR, certificat, astfel echipele medicale SMURD sunt pregătite în orice moment”, a spus Bode. Referitor la ajutorul acordat Turciei în urma cutremurului de luni, el a arătat că ”România este prima ţară din Uniunea Europeană care a ajuns în zona puternic afectată de seria de cutremure”. Lucian Bode a afirmat că a fost păstrată legătura cu autorităţile turce, solicitările de sprijin din partea lor au continuat şi în urma discuţiilor cu ei, prioritare sunt echipele de căutare şi salvare, astfel că în ceea ce priveşte numărul salvatorilor trimişi în sprijin, ajutorul român trimis în Turcia s-a dublat, al doilea modul însumând 58 de salvatori. ”Dată fiind situaţia extrem de dificilă din Turcia, s-au trimis astăzi, cu sprijinul MApN, echipamente care vor asigura buna organizare. Toată această mobilizare rapidă de forţe ne arată (..) stabilitatea unui sistem naţional de urgenţă, unul puternic, consolidat în timp, cu mult efort şi cu mult sacrificiu. Totodată, timpul minim de răspuns evidenţiază în aceste zile şi arată importanţa deţinerii unui sistem de urgenţă integrat, care răspunde rapid la nevoile cetăţenilor. Prin fondurile europene accesate de structurile de coordonare ale DSU, de aproape un miliard de euro, pentru echipamente, autospeciale de intervenţie, avioane, elicoptere dar şi implicarea în module de pregătire a personalului, iată că ţara noastră este mai pregătită în a face faţă acestor situaţii de de urgenţă majoră”, a arătat Bode. El a precizat că echipa de salvatori români a reuşit în mod integrat să salveze până în acest moment trei persoane de sub dărâmături, iar acţiunile grele continuă. ”Analizăm posibilitatea de a oferi sprijin Siriei, o ţară de asemenea greu încercată de acest dezastru, deja solicitările au venit pe Mecanismul european şi sunt în procesare şi România va fi parte şi din acest sprijin”, a mai spus Bode.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img