spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizeMinistrul de externe maghiar: Vom rezista presiunilor NATO, care ține in funcțiune...

Ministrul de externe maghiar: Vom rezista presiunilor NATO, care ține in funcțiune un abator in Ucraina

-

Este de aşteptat ca în următoarele săptămâni să aibă loc o luptă mare cu privire la propunerea NATO; presiunea asupra Ungariei este uriaşă, cu toate acestea, guvernul maghiar nu doreşte să participe în niciun fel la pregătirea militarilor ucrainenei şi la livrarea de arme, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Budapesta.

La şedinţa grupului parlamentar al Fidesz, şeful diplomaţiei ungare a avertizat că NATO a început să estompeze liniile roşii pe care le trasase anterior, care afirmau că alianţa nu este părtaşă în războiul din Ucraina şi că trebuie făcut totul pentru a evita o confruntare directă cu Rusia.

- Advertisement -

„Iar acum, avem de-a face cu situaţia în care secretarul general a simţit că acum ar trebui să facă şi NATO ceva, pentru că nu se poate ca NATO să stea de doi ani, şi doar statele membre, respectiv Uniunea Europeană să poată face acţiuni care ameninţă securitatea lumii”, a spus ministrul.

În acest context, vor să crească rolul de coordonare al organizaţiei în transportul de arme şi în pregătirea militarilor ucraineni, şi se pregătesc să accepte un pachet de sprijin de o sută de miliarde de euro, însă Ungaria nu doreşte să participa la aceste lucruri sub nicio formă, a punctat Szijjártó.

- Advertisement -

„Noi vrem să ne ţinem departe de acest lucru. Nu putem împiedica asta, dar ne dorim cu siguranţă un lucru, de fapt mai degrabă trei lucruri. Unu: ca militarii maghiari să nu fie nevoiţi să participe la aşa ceva. Doi: ca nimic din acţiunile de acest tip să nu se întâmple pe teritoriul Ungariei. Şi trei: ca niciun ban din banii contribuabililor maghiari să nu fie utilizat pentru aşa ceva”, a enumerat ministrul ungar de externe.

„Şi în toate aceste trei privinţe, asupra noastră se exercită o presiune uriaşă, de-a dreptul uimitoare”, a subliniat Szijjártó, adăugând că celelalte două state membre reticente au fost conduse rapid înspre o poziţie comună, astfel că Ungaria a rămas singură.

Péter Szijjártó a anunţat că la Bruxelles, munca aceasta este deja în curs de desfăşurare, se pune cap la cap totul pentru bazele operaţiunii.

„Şi ne tot împing în jos. Acum, am reuşit să obţinem, în mare, ca din punct de vedere politic să ia la cunoştinţă faptul că noi nu vrem să participăm la asta, însă din câte văd, din partea lor programul minim este să încerce să ne bage măcar în povestea financiară”, a declarat oficialul maghiar.

„Acum încearcă să facă prin asta presiuni asupra noastră, ca şi cum ar spune că bine, atunci militari maghiari nu, teritoriu maghiar nu, dar măcar nişte bani. Iar lupta săptămânilor următoare va fi aceasta: nu, nu , nu”, a subliniat Péter Szijjártó.

În cele din urmă, ministrul ungar s-a plâns din nou de faptul că liderii politici din vest nu par să dorească să se abată de la calea unor noi transporturi de arme, deşi până acum a devenit clar că nu există nicio soluţie pe câmpul de luptă, pentru că niciuna dintre părţi nu poate prevala asupra celeilalte, linia frontului se deplasează încoace şi încolo cu cel mult kilometri.

„Astăzi, în cercurile NATO, un punct de vedere asumat în mod clar, pe scară largă, în mod deschis şi fără niciun sentiment de ruşine este acela că ucrainenii trebuie ajutaţi chiar şi cu riscul propriei securităţi”, a adăugat ministrul maghiar.

Ca un exemplu bun în acest sens, Szijjártó a menţionat faptul că Slovacia, care şi-a predat toate aeronavele militare, nu a primit la timp comanda de aeronave militare cumpărate din vest, prin urmare, apărarea antiaeriană a ţării este asigurată acum de Ungaria şi Cehia.

În acelaşi timp, ministrul ungar de externe a livrările de arme nu fac decât să menţină status quo-ul, cu pierderi uriaşe.

„Prin urmare, singura modalitate de a ieşi din asta pe cale militară este dacă funcţionează al doilea scenariu, adică trimiterea de trupe terestre, ceea ce echivalează cu implicarea NATO şi declanşarea unui război mondial”, a declarat Szijjártó.

„Al treilea scenariu este că într-un astfel de război, folosirea oricăror mijloace este permisă, iar apoi urmează problema focoaselor nucleare, despre care ştim cu siguranţă că o singură bucată este suficientă pentru a decide soarta viitoare a lumii, iar din focoase există mii de bucăţi, de ambele părţi” – a mai specificat Szijjártó.

„O superputere nucleară nu poate fi învinsă (…) Ceea ce se întâmplă este, practic, ţinerea în funcţiune a unui abator”, a menţionat ministrul ungar de externe.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img