Ungaria poate contribui ca mediator la instaurarea păcii în Caucazul de Sud, fiind în situaţia de a putea negocia atât cu Azerbaidjanul, cât şi cu Armenia, pe baza respectului reciproc – a declarat marţi la Erevan ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, potrivit unui comunicat emis de minister.
Răspunzând unei întrebări din partea moderatorului în cadrul unei discuţii panel a forumului intitulat „Dialogul de la Erevan”, ministrul a subliniat că Ungaria poate contribui ca mediator la instaurarea păcii în Caucazul de Sud, fiind în situaţia de a putea negocia atât cu Azerbaidjanul, cât şi cu Armenia, pe baza respectului reciproc.
El a subliniat că relaţiile diplomatice au fost restabilite între Ungaria şi Armenia în urmă cu doi ani, de atunci a fost depăşit recordul schimburilor comerciale, anul acesta a fost stabilită o legătură aeriană directă, iar taberele de vară din Ungaria au găzduit în total aproximativ o mie de copii refugiaţi.
În plus, guvernul a alocat recent o sumă suplimentară de 800 000 de euro, destinată Bisericii Apostolice Armene pentru a sprijini familiile nevoiaşe, în curând va fi lansată cooperarea în domeniul energetic, va fi înfiinţat un comitet mixt comun pentru a dezvolta în continuare legăturile economice, iar cele două ţări îşi vor redeschide ambasadele în capitala celeilalte – a înşirat Péter Szijjártó.
În acelaşi timp, Ungaria este angajată în cooperarea strategică cu Azerbaidjanul, ceea ce oferă posibilitatea de a facilita procesul de finalizare a unui tratat de pace între cele două ţări – a subliniat el.
După cum a spus, Budapesta ar putea fi una din locaţiile posibile pentru semnarea acestui tratat. „Semnarea tratatului de pace ar putea avea loc în capitala iubitoare de pace a ţării iubitoare de pace a unui popor iubitor de pace” – a spus ministrul.
În cele din urmă, el a evocat contribuţia guvernului ungar, la sfârşitul anului 2021, la repatrierea din Azerbaidjan a cinci prizonieri de război armeni.