Uniunea Europeană va pierde dacă se va uita la China ca la un rival, deoarece, în ultimii ani, s-a evidenţiat faptul că ţara din Orientul Îndepărtat se află în avans în multe domenii şi, prin urmare, este nevoie de cooperare, a declarat, marţi, la Ningbo, în China, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.
Potrivit comunicatului MAE ungar, politicianul de la Budapesta a declarat, la deschiderea Târgului de Comerţ China-Europa Centrală, că China este un partener strategic al Ungariei, acordul a fost semnat în anul 2017, iar acesta nu este doar un element de comunicare, Guvernul ungar îl ia în serios.
Acesta a subliniat că produsul intern brut (PIB) al Chinei îl depăşeşte în prezent pe cel al UE. Şeful diplomaţiei ungare a mai afirmat că, în anul 2010, ponderea Chinei în PIB-ul mondial era de numai 9%, faţă de 22% pe care-l avea UE, în timp însă, din diverse motive, situaţia s-a inversat, China a ajuns acum la 18%, iar UE la 17%.
“Şi acest lucru arată că, dacă Uniunea Europeană se uită la China ca la un rival, va pierde. În ultimii ani s-a adeverit faptul că China are un avantaj competitiv în multe domenii ale economiei”, a declarat Péter Szijjártó.
Acesta a subliniat că, dacă UE doreşte să beneficieze de pe urma relaţiei sale cu China, atunci va trebui să se concentreze pe o cooperare bazată pe încredere reciprocă, respect şi beneficii, în loc de rivalitate.
“Ungaria nu vede China ca pe un risc sau o ameninţare, ci ca pe un stat cu care cooperarea aduce multe beneficii”, a explicat şeful diplomaţiei ungare.
Potrivit lui Péter Szijjártó, exemplul Ungariei demonstrează că se poate profita în urma unei cooperări loiale, deoarece Ungaria a devenit destinaţia numărul unu de investiţii pentru companiile chineze din Europa Centrală şi de Est, iar Ungaria găzduieşte cel mai mare număr de institute Confucius şi are zboruri directe către mai multe oraşe din China.
În plus, Ungaria are cel mai mare număr de licenţe de export de produse alimentare dintre ţările din regiune, iar în urma pandemiei de coronavirus, Ungaria a fost prima ţară din UE spre care Beijingul a repornit călătoriile organizate, a enumerat ministrul.
Acesta a mai anunţat că în China există o cerere tot mai mare de alimente sănătoase, iar Ungaria are un avantaj competitiv în acest domeniu datorită reglementărilor stricte, şi la nivelul UE, privind siguranţa alimentară. De asemenea, politicianul de la Budapesta a subliniat că majoritatea celor 23 de companii ungare prezente la expoziţie reprezintă, de asemenea, industria alimentară.
Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria a devenit un punct de întâlnire important pentru producătorii de automobile din Vest şi producătorii de baterii din Est, care au nevoie unii de alţii.
Acesta a arătat că, în afară de Germania şi China, Ungaria este singura ţară din lume în care toate cele trei mărci germane de automobile premium au fabrici, în timp ce 4 dintre cei 10 mari producători de baterii electrice din lume sunt prezenţi în Ungaria.