Evaluarea realistă a situaţiei lipseşte cu desăvârşire în Uniunea Europeană, iar psihoza războiului e în toi şi va continua, după toate probabilităţile, şi în lunile următoare – a declarat joi la Bruxelles ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.
Potrivit unui comunicat emis de Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, ministrul a declarat într-o conferinţă de presă care a urmat consfătuirii informale privind afacerile externe a UE că astfel de reuniuni au loc în mod tradiţional în statul membru care deţine preşedinţia rotativă, de data aceasta însă nu aşa s-a întâmplat, ceea ce denotă un fel de „reacţie de copil de grădiniţă”, menită să pună la punct poziţia pro-pace a Ungariei.
Cu toate acestea – a spus el – acest lucru nu va reuşi, deoarece Ungaria nu îşi va schimba politica de până acum şi va continua să sprijine instaurarea cât mai grabnică a păcii în Ucraina.
Ministrul a declarat că subiectul principal al reuniunii a fost şi de data aceasta războiul din Ucraina şi a constatat din nou că „evaluarea realistă a situaţiei lipseşte cu desăvârşire, iar psihoza de război e în toi”.
El a regretat că majoritatea statelor membre au fost de părere că extinderea teritorială nu reprezintă un pericol de escaladare, mai mult, unii colegi au declarat că permiterea utilizării armelor furnizate de Occident împotriva ţintelor din Rusia este unul din mijloacele de a face pace.
„Şi pentru că acest lucru contravine realităţii în aceeaşi măsură ca prezenţa mea aici, trebuie să concluzionăm că această poziţie oarbă pro-război şi psihoza pro-război vor continua aici, la Bruxelles, şi lunile următoare” – a spus Péter Szijjártó.
Potrivit informaţiilor pe care le-a oferit, mai mulţi au solicitat alocarea unei noi sume de peste şase miliarde de euro din Fondul European pentru Pace pentru livrări de arme, Ungaria însă nu va contribui la deblocarea niciunui cent atâta timp cât companiile maghiare din Ucraina sunt discriminate şi sunt menţinute măsurile care ameninţă securitatea energetică a Ungariei.
El a menţionat, ca o altă manifestare concretă a politicii pro-război, creşterea presiunii în vederea extinderii şi prelungirii misiunii de instruire a UE în Ucraina, la care Ungaria nu participă sub nicio formă.
„Am spus clar că, în cazul în care sfera teritorială sau funcţia acestei misiuni de instruire va fi extinsă, Ungaria nu îşi va da acordul”, a spus el.
De asemenea, el a calificat drept extrem de periculoasă ideea că instruirea soldaţilor ar putea avea loc chiar în Ucraina, deoarece aceasta ar prezenta un risc serios de escaladare.
„Dacă Uniunea Europeană ar dori să prelungească mandatul în forma sa actuală – adică menţinându-i forma actuală -, fără să aplice vreo extindere, Ungaria ar continua să folosească instrumentul abţinerii constructive, adică nu ar împiedica statele membre ale Uniunii Europene doritoare să desfăşoare asemenea activităţi pe teritoriul Uniunii Europene, Ungaria însă nu va participa la aceste activităţi” – a conchis ministrul.