spot_img
19.5 C
București
luni, septembrie 25, 2023
AcasăActualitateMinistrul de externe maghiar îl sfidează pe Aurescu: Continuăm programul de dezvoltare...

Ministrul de externe maghiar îl sfidează pe Aurescu: Continuăm programul de dezvoltare economică în Transilvania

-

Pentru Ungaria, stabilitatea politică din România este, din mai multe motive, de o importanţă majoră, la care Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) contribuie cu o mare valoare adăugată, a declarat, marţi, la Bucureşti, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.

- Reclama -

Potrivit comunicatului remis de MAE ungar, şeful diplomaţiei de la Budapesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă comună alături de vicepremierul român şi liderul UDMR, Hunor Kelemen, că România este a treia piaţă de export a Ungariei şi al 9-lea partener comercial. În plus, în această ţară există şi o comunitate maghiară semnificativă.

“Este în interesul nostru să existe stabilitate politică (în România). UDMR contribuie la aceasta şi, din acest punct de vedere, oferă o mare valoare adăugată”, a afirmat Péter Szijjártó.

Acesta a subliniat că Guvernul ungar intenţionează să continue programul de dezvoltare economică în Transilvania, care este de mare ajutor pentru afacerile locale, singurul factor care-i poate crea obstacole fiind mediul inflaţionist ca efect al războiului.

“Într-un mediu inflaţionist de război resursele se restrâng, dar vom oferi tot ce putem”.

România nu și-a dat acordul pentru programul de investiții derulat de Ungaria în Transilvania și că poate fi discutat dacă acest program înalcă prevederile din Tratatul UE în privința compatibilității cu piața internă a ajutoarelor de stat, spunea ministrul român de externe Bogdan Aurescu în 2020.

Szijjártó a mai adăugat: “Nu vrem să inventăm roata, (…) venim la UDMR şi îi întrebăm ce părere au despre ceea ce este necesar pentru consolidarea în continuare a comunităţii maghiarilor din Transilvania.”

Politicianul de la Budapesta a subliniat că Ungaria va sprijini UDMR în apărarea drepturilor la educaţie a comunităţii maghiare. În acest context, a salutat faptul că şi în acest an este asigurat începutul anului şcolar elevilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi şi-a exprimat speranţa că, începând cu anul 2023, instituţia va putea funcţiona din nou ca instituţie independentă de învăţământ.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img