spot_img
16.4 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăAnalizeMinistrul de externe maghiar: Francezii ar putea prelua rolul germanilor în livrarea...

Ministrul de externe maghiar: Francezii ar putea prelua rolul germanilor în livrarea tehnologiei de control de la centrala nucleară de la Paks

-

Compania franceză Framatome va fi, cu siguranţă, cea care va prelua rolul companiei germane Siemens Energy în livrarea tehnologiei de control necesare pentru noile reactoare de la Paks, după ce guvernul de la Berlin nu a autorizat încă participarea celei din urmă la extinderea centralei nucleare maghiare, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Paris.

- Reclama -

După întâlnirea cu directorul general al companiei energetice franceze EDF, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că cei de la Comisia Europeană au aprobat recent modificările contractuale ale investiţiei de la Paks, astfel încât acum proiectul poate fi accelerat, Guvernul Ungariei aşteptându-se la o prezenţă crescută a Franţei.

“Ne-am propus ca sistemul de tehnologie de control să fie realizat de un consorţiu germano-francez, însă guvernul german nu permite participarea companiei germane la proiect, astfel încât francezii le vor prelua cu siguranţă locul”, a spus Szijjártó.

Ministrul a amintit că şi compania americană GE – care a obţinut contractul pentru livrarea turbinelor – a fost cumpărată de o companie franceză.

“Toate acestea înseamnă că plus-valoarea adăugată de Franţa, participarea Franţei, contribuţia Franţei la industria nucleară ungară va creşte într-o măsură extraordinară”, a subliniat politicianul maghiar.

Péter Szijjártó a declarat că acest lucru este în concordanţă cu interesele Ungariei, deoarece Budapesta şi Parisul sunt cu siguranţă de acord asupra unui punct strategic, şi anume protejarea energiei nucleare.

“Unii dintre actorii politici europeni şi majoritatea birocraţilor de la Bruxelles încearcă să scoată energia nucleară de pe piaţa energetică europeană. Au încercat şi încearcă să pună piedici în calea energiei nucleare, însă francezii au organizat o coaliţie aici, în Europa, care este formată din 12 ţări care acţionează în mod consecvent şi hotărât în favoarea utilizării energiei nucleare, iar Ungaria se află printre aceste ţări”, a explicat Szijjártó.

În cursul dimineţii, ministrul ungar de externe a purtat negocieri şi cu directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), respectiv cu diverşi lideri ai Thales Alenia Space şi Servier. Politicianul maghiar a subliniat: cooperarea cu ESA este în creştere după ce Ungaria a selectat cei patru candidaţi astronauţi, dintre care unul va efectua, timp de o lună, diverse experimente ştiinţifice pe Staţia Spaţială Internaţională. Szijjártó a anunţat, de asemenea, că în luna septembrie va fi semnat contractul în acest sens cu compania americană Axiom Space.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img