Atacurile asupra aprovizionării cu energie a Ungariei au fost contracarate cu succes în ultimul pachet de sancţiuni al UE, iar excepţiile şi permisele în interesul Ungariei au fost negociate cu succes, a anunţat, luni, la Bruxelles, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.
Potrivit comunicatului remis de MAE Ungar, ministrul a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în timpul unei pauze a Consiliului Afaceri Externe al UE, că a fost respinsă încercarea de a fixa o dată de încheiere a scutirii care permite Ungariei să continue să cumpere ţiţei rusesc prin conducta Prietenia.
“A fost un stat membru care a vrut să pună capăt acestei scutiri într-un termen scurt. Noi am explicat clar că nu vom fi niciodată de acord cu nicio măsură care ar putea afecta securitatea aprovizionării cu energie”, a declarat politicianul de la Budapesta.
În acest context, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că, fără transportul prin intermediul conductei Prietenia, nu s-ar putea asigura aprovizionarea adecvată a Ungariei şi Slovaciei, deoarece ruta alternativă de tranzit prin Croaţia este limitată în ceea ce priveşte capacitatea.
Pe lângă înfrângerea cu succes a acestei acţiuni “ostile”, Péter Szijjártó a salutat faptul că s-a ajuns la prelungirea regulii care a expirat în 5 decembrie şi care permitea companiei Mol să exporte ţiţei rusesc rafinat pe pieţele din Cehia şi Croaţia.
Politicianul a precizat că la consiliu a susţinut: Ungaria nu va vota împotriva pachetului de sancţiuni, doar în cazul în care va mai fi posibil exportul de produse petroliere a companiei Mol, deoarece aceasta este în interesul economic al Ungariei.
“Aşa cum stau lucrurile, acest lucru a fost acceptat de Comisia Europeană şi va fi încorporat în proiectul de propunere de sancţiuni. Vom vedea!”, a declarat Péter Szijjártó.
Politicianul a mai afirmat că au fost respinse toate propunerile de sancţiuni ce privesc industria nucleară, care ar fi făcut imposibilă garantarea securităţii aprovizionării cu energie şi extinderea Centralei nucleare de la Paks, prin care Ungaria poate menţine reducerea cheltuielilor cu utilităţile.
“Am reuşit să eliminăm una dintre organizaţiile partenere în proiectul Paks care urma să fie pe lista celor cu restricţii şi am reuşit ca proiectul Paks să fie menţionat în toate normele de exceptare de la sancţiunile legate de energia nucleară”, a precizat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.