Este inacceptabil că, în timp ce Ungaria face totul pentru a sprijini Ucraina, funcţionarea mai multor companii maghiare din Ucraina devine imposibilă numai pentru că acestea sunt prezente şi în Rusia, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, vineri, la Bruxelles.
La conferinţa de presă care a avut loc după întâlnirea miniştrilor responsabili pentru comerţ din cadrul Uniunii Europene, şeful diplomaţiei ungare s-a plâns că multe dintre produsele Richter au fost interzise pe piaţa ucraineană, că o procedură similară a fost iniţiată şi în privinţa Egis, iar unii au solicitat boicotarea Mol. “Aceste companii funcţionează complet legal, nu au încălcat nicio lege, funcţionarea lor este în conformitate cu legislaţia, singura lor vină este că, fiind companii internaţionale, sunt prezente şi în Rusia”, a subliniat Szijjártó.
Prezenţa pe piaţa din Rusia nu contravine legislaţiei internaţionale, întrucât companiile din industria farmaceutică şi cea energetică nu trebuie să se supună sancţiunilor, a adăugat ministrul de externe.
“De aceea, ne aşteptăm ca Uniunea Europeană să intervină pe lângă autorităţile ucrainene pentru a se asigura că funcţionarea companiilor din statele membre UE nu devine imposibilă”, a subliniat Péter Szijjártó.
Ministrul ungar de externe a amintit că, în luna mai a acestui an, UE a introdus o scutire completă de taxe vamale pentru produsele şi serviciile ucrainene, valabilă până la jumătatea anului 2023, astfel încât ţării care se confruntă cu un război să i se ofere ajutor, iar Ungaria nu are nicio obiecţie cu privire la prelungirea acestei măsuri.
“În acelaşi timp, însă, considerăm că este inacceptabil că, în timp ce Ungaria face totul pentru a sprijini Ucraina (…), funcţionarea mai multor companii maghiare din Ucraina devine imposibilă”, a spus oficialul ungar.
Întrebat de presă, Szijjártó a repetat că guvernul maghiar este pregătit să ofere sprijin financiar Ucrainei şi să plătească partea sa din ajutorul financiar planificat, pe bază bilaterală, însă nu susţine contractarea de împrumuturi comune.
Péter Szijjártó a specificat, de asemenea, că ambasadorul Ungariei la Kiev a depus deja un document cu privire la acest subiect, la Ministerul de Externe al Ucrainei, solicitând ca negocierile pe această temă să fie începute.
Ministrul ungar de externe a spus, totodată, că în ciuda dificultăţilor, angajaţii ambasadei maghiare din capitala ucraineană sunt bine, reprezentanţa diplomatică este funcţională, condiţiile de bază necesare muncii sunt întrunite în cadrul unor limite, însă dacă situaţia se va schimba, persoanele în cauză vor fi imediat evacuate din zonă.