Propunerea privind reducerea consumului de gaz a fost acceptată de miniștrii energiei din Uniune, dar Ungaria nu a susținut planul, a afirmat ministrul de externe maghiar Péter Szijjártó. El a spus că propunerea ignoră interesele poporului maghiar. Ministrul a subliniat că proiectul ridică și preocupări juridice, a relatat M1, televiziunea de stat maghiară.
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania.
El a acuzat agenția germană de știri DPA că a transmis știrea înaintea de luarea unei decizii.
„Totodată, povestea ar putea fi comparată și cu un proces conceptual, având în vedere că doar după primele discursuri ținute în dezbatere agenția de presă germană a trâmbițat deja lumii că consiliul energiei a acceptat acest decret. Este ca atunci când verdictul este scris în prealabil și trebuie jucat teatru”, a spus el.
După cum a făcut public agenția de presă germană înainte de decizie, consiliul energetic a încheiat un acord politic de acceptare a decretului privind reducerea consumului de gaze naturale, deși mai trebuie un vot scris, a subliniat el.
Ungaria este singura care a votat nu acestui decret,pentru că propunerea ignoră complet interesele poporului maghiar, a explicat Szijjártó.
Potrivit decretului, în prezent statele membre pot începe să-și reducă consumul de gaze în mod coordonat pe bază voluntară, dar, în același timp, la inițiativa Comisiei Europene sau a cinci țări, Consiliul UE poate introduce o așa-numita „situație de alertă unională”, când statele membre trebuie să își reducă consumul în mod obligatoriu.
Metoda de calcul este media perioadei cuprinse între 1 august și 31 martie a ultimilor cinci ani, adică consumul ar trebui redus cu 15 la sută față de această medie de 5 ani, a explicat el.
După punctul nostru de vedere, tratatele privind Uniunea Europeană descriu în mod clar că elaborarea mixului energetic al statelor membre este o competență națională, adică numai statul membru poate decide cât din transportor de energie folosește pentru propria sa funcționare, a subliniat ministrul.
„Securitatea aprovizionării cu energie este și o competență națională, responsabilitatea pentru aceasta nu aparține Comisiei Europene”.
Șeful ministerului a spus că definirea structurii economiilor naționale este și o competență națională.
„Prin urmare, valabilitatea juridică a acestui decret este foarte discutabilă, întrucât comisia dorește să aibă un cuvânt de spus în aceste chestiuni. Creează o situație juridică ciudată: afacerile energetice ale unei țări să fie determinate de o altă țară. De la izbucnirea războiului, am spus de nenumărate ori că furnizarea de energie este o problemă. În ultimele luni, liderii marilor țări occidentale au declarat că pot scăpa de gazul rusesc, acum este o mare alarmă, așa că s-au demascat”, a mai afirmat Péter Szijjártó.
„Aceasta arată, de asemenea, că aceasta este o propunere nefondată, inutilă, inaplicabilă și dăunătoare, care ignoră complet interesele naționale, servește la salvarea credibilității unor politicieni occidentali”, a declarat el.
Percepția Europei va fi, de asemenea, deteriorată dacă în rezervoare există gaze care nu pot fi folosite, iar acest lucru va pune în mod clar locurile de muncă în pericol, a subliniat el.
„Din punctul de vedere al Ungariei, acest decret este inaplicabil. În țara noastră, proporția gazelor naturale în mixul energetic național este mare, iar jumătate din consumul de gaze este consumat de populație. 85% din gospodăriile maghiare sunt conectate la sistemul de alimentare cu gaz, aceasta este o caracteristică națională unică în Europa.Caracteristicile naționale trebuie luate în considerare în procesul decizional european, iar acest lucru a fost neglijat acum. Interesele poporului maghiar nu sunt deloc luate în considerare, motiv pentru care votăm împotriva acestui decret”, a subliniat el.
„Actuala structură de aprovizionare cu energie a Ungariei s-a format de-a lungul deceniilor, motiv pentru care guvernul urmărește o politică energetică care se adaptează acesteia, motiv pentru care stocăm gaze, de exemplu. Și în acest din urmă caz, nu contează taxa măsurată pentru capacitatea de stocare, ci taxa măsurată pentru consum, care în Ungaria este mai mare de 28 la sută”.
Scopul nostru este să asigurăm aprovizionarea cu energie a țării chiar și în situația dificilă actuală. Furnizarea de gaze către Ungaria este neîntreruptă, a declarat Péter Szijjártó la summitul miniștrilor UE de energie de la Bruxelles, marți.