spot_img
22.9 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăAnalizeMinistrul de externe maghiar acuză că un al 10-lea pachet de sancțiuni...

Ministrul de externe maghiar acuză că un al 10-lea pachet de sancțiuni Rusiei ar provoca „un prejudiciu și mai mare europenilor”

-

Ungaria se opune ideii ca UE să impună un al 10-lea pachet de sancțiuni Rusiei și tuturor celorlalte sancțiuni ale UE, deoarece acestea nu ajută la obținerea păcii în Ucraina, ci afectează economia Europei, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto într-un interviu acordat Kossuth Radio duminică.

„Măsurile de sancțiuni au eșuat complet”, a spus el, adăugând că cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni ale UE care este în discuție la Bruxelles ar provoca doar „precum cele nouă anterioare, un prejudiciu și mai mare europenilor”.

Szijjarto a spus că sancțiunile nu au forțat Rusia să-și schimbe poziția, nu au adus pacea pentru Ucraina, ci au cauzat „dificultăți de neimaginat” în Europa, inclusiv un aflux de refugiați și inflație.

Vorbind despre propunerile unor țări UE de extindere a sancțiunilor la energia nucleară rusă, Szijjarto a reafirmat că Ungaria nu le va sprijini, deoarece acest lucru i-ar pune în pericol securitatea energetică. El a spus că centrala nucleară Paks, care reprezintă jumătate din toată energia electrică generată și o treime din toată energia electrică consumată în țară, folosește combustibil nuclear rusesc. Centrala operează patru reactoare nucleare, iar pregătirile sunt în curs pentru construcția a încă două reactoare de către Rosatom.

„Dacă centrala nucleară de la Paks nu poate funcționa din cauza interzicerii furnizării de combustibil nuclear, atunci aprovizionarea Ungariei cu energie va fi imposibilă”, a spus Szijjarto. „Ungaria nu sprijină nicio sancțiune care va restricționa accesul la energia nucleară sau cooperarea cu Rusia în acest domeniu”.

Potrivit oficialului, Ungaria își poate spori independența față de piețele internaționale de energie doar dacă produce energie nucleară pe plan intern și, prin urmare, orice restricție privind accesul său la energia nucleară va pune în pericol aprovizionarea cu energie a țării și va pune în pericol suveranitatea acesteia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img