spot_img
24.2 C
București
sâmbătă, iunie 29, 2024
AcasăAnalizeMinistrul de externe maghiar acuză Bruxelles-ul că nu vrea diversificarea importurilor de...

Ministrul de externe maghiar acuză Bruxelles-ul că nu vrea diversificarea importurilor de gaze în Europa

-

Uniunea Europeană face presiuni asupra a șapte țări din sud-estul Europei, astfel încât acestea să refuze să furnizeze gaze rusești, dar în același timp refuză să ajute la diversificarea importurilor, a declarat ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat TRT World, un extras din care a fost publicat pe pagina de Facebook a diplomatului.

- Reclama -

„Uniunea Europeană face presiuni asupra noastră să cumpărăm gaz nu din Rusia, ci să-l cumpărăm din altă parte. Noi spunem: bine, suntem pregătiți să diversificăm, dar avem nevoie de noi rute de aprovizionare, vă rog să ne ajutați. Și ei spun: nu, gazul nu este modern, nu este durabil și trebuie să căutăm soluții verzi”, a spus Szijjártó, sugerând că sursele alternative vor putea înlocui gazul doar în 10-20 de ani.

- Advertisement -

Întrucât UE „închide ochii” și neajutând la diversificarea infrastructurii de gaze, Bulgaria, Ungaria, Grecia, România, Serbia, Slovacia și Turcia „au avut o serie de discuții cu privire la modul de creștere a capacității în regiune, astfel încât sistemul este capabil să livreze volume mari de gaze din Turcia, Azerbaidjan și Qatar prin sud-estul Europei către Europa centrală”, a spus ministrul ungar.

Acum, Ungaria primește aproximativ 80% din gazele naturale din Rusia, a scris Associated Press . În 2021, Gazprom și Ungaria au semnat două contracte de furnizare de gaze pe termen lung, fiecare pe 15 ani. Prin Ucraina, apoi prin Slovacia și Austria, Ungaria primește 1 miliard de metri cubi. m de gaz rusesc pe an, alte 3,5 miliarde de metri cubi. merg de-a lungul pârâului turcesc, apoi prin Serbia, a remarcat Orosz Hirek.

- Advertisement -

Szijjarto a declarat că Ungaria nu va rămâne fără gaz rusesc chiar dacă tranzitul prin Ucraina ar fi oprit (contractul Moscovei cu Kievul expiră la sfârșitul lui 2024): Serbia va putea furniza combustibil țării. Tot pe 21 august, Budapesta a convenit cu Baku cu privire la achiziționarea a 100 de milioane de metri cubi de gaze, iar ulterior volumul de gaz azer azer furnizat Ungariei va crește la aproximativ 1 miliard de metri cubi. m.

În plus, Ungaria a semnat un acord cu Turcia pentru achiziționarea a 275 de milioane de metri cubi. m de gaz în primăvara-vara anului 2024. Türkiye va folosi conducta Turkish Stream în acest caz. În august, Szijjártó a spus că Budapesta a încheiat un acord politic cu Doha privind furnizarea de gaze naturale lichefiate din Qatar către Ungaria din 2027, companiile celor două țări discută despre program, volume și rute de aprovizionare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img