Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a anunțat că nu va participa la dineul de lucru extraordinar al miniștrilor europeni de externe, convocat pentru duminică – la solicitarea Germaniei – și care va fi dedicat examinării relațiilor dintre Uniunea Europeană și SUA în contextul victoriei-surpriză a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale, relatează agenția EFE.
‘Nu vedem necesitatea unei reuniuni suplimentare pentru duminică, întrucât calendarul alegerilor americane a fost stabilit de mult timp’, a explicat un purtător de cuvânt al Foreign Office. ‘Luni va fi o reuniune ordinară a Consiliului Afaceri Externe, unde în mod obișnuit pot fi abordate diverse chestiuni’, completează sursa citată.
Același purtător de cuvânt a ținut să mai menționeze că alegerile desfășurate în SUA pe 8 noiembrie au fost ‘un act democratic‘, iar guvernul de la Londra este dispus ‘să lucreze cu actuala și cu viitoarele administrații‘ de la Washington pentru a se valorifica ‘ce este mai bun pentru Marea Britanie’ din această relație bilaterală.
Boris Johnson le-a cerut joi celor care-l critică pe Trump să înceteze ‘lamentarea colectivă’ provocată de succesul acestuia în scrutinul prezidențial și să privească în mod pozitiv oportunitățile pe care el le poate oferi.
Șeful diplomației britanice a avut ulterior o primă convorbire telefonică cu viitorul vicepreședinte american, Mike Pence, în urma acestei discuții Johnson postând pe Twitter un mesaj în care subliniază ‘importanța relației speciale’ dintre SUA și Marea Britanie.
Tot joi, guvernul de la Londra a anunțat că premierul Theresa May a primit din partea lui Donald Trump o invitație să efectueze cât mai curând o vizită în SUA. Invitația a fost adresată în prima lor convorbire telefonică după scrutinul prezidențial din SUA.
Șefa executivului britanic i-a transmis lui Donald Trump că dorește ca, odată cu Brexitul (ieșirea din Uniunea Europeană), Marea Britanie să-și consolideze relațiile comerciale și de investiții cu SUA.
Trump a indicat anterior că, dacă ajunge la Casa Albă, va acorda Marii Britanii prioritate în încheierea de noi acorduri economice și comerciale, în timp ce președintele în exercițiu, Barack Obama, a sugerat, înaintea referendumului prin care britanicii au ales ieșirea din UE, că nu se va grăbi să încheie un acord de liber schimb cu Marea Britanie dacă aceasta părăsește blocul comunitar.