Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a apărat marţi statu-quoul Taiwanului, avertizând împotriva consecinţelor economice devastatoare ale unui război, într-un discurs în care, de asemenea, a adoptat un ton mai conciliant faţă de Beijing, relatează AFP conform Agerpres.
„Un război în strâmtoare nu ar fi doar o tragedie umană, acesta ar distruge 2.600 de miliarde de dolari din comerţul global, potrivit Nikkei Asia”, a declarat şeful diplomaţiei de la Londra într-un discurs marţi seară.
„Nicio ţară nu va fi scutită de repercusiuni”, a adăugat el, spunând că înstrăinarea nu va oferi nicio protecţie împotriva a ceea ce ar fi o lovitură „catastrofală” pentru economia mondială, dar şi pentru China. „Este esenţial ca nicio parte să nu ia nicio măsură pentru a modifica statu-quoul”, a avertizat ministrul de externe.
China consideră Taiwanul ca pe o provincie pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949.
De asemenea, şeful diplomaţiei britanice a cerut Beijingului să dea dovadă de „transparenţă” cu privire la expansiunea sa militară în regiunea Asia-Pacific, în contextul în care China întreprinde în prezent „cea mai mare consolidare militară din istorie pe timp de pace”.
Regiunea este scena unor rivalităţi între China şi mai multe puteri regionale. Beijingul şi-a făcut cunoscută dezaprobarea faţă de întărirea cooperării militare între Washington, Londra şi Canberra prin alianţa AUKUS.
În pofida tensiunilor dintre Londra şi Beijing, James Cleverly a subliniat că „izolarea Chinei” şi tratarea acesteia doar ca pe o ameninţare ar fi o „greşeală”. „Ar putea fi limpede şi clar – şi poate chiar satisfăcător – pentru mine să afirm existenţa unui nou Război Rece şi să spun că scopul nostru este de a izola China”, însă aceasta ar fi „o eroare”, a declarat James Cleverly.