Lipsa de măsuri de sprijin pentru sectorul cultural independent al artelor performative reprezintă o condamnare la dispariţie, precizează un comunicat al Teatrului Apollo111 transmis miercuri AGERPRES.
„Închidem din nou teatrele şi cinematografele fără să avem un plan pentru sprijinirea unui sector cultural independent, oricum precarizat şi ignorat, care se află acum în faţa dezastrului. Îl lăsăm să dispară pentru că oricum nu îl înţelegem, deşi am avut întâlniri cu reprezentanţii lui care ne-au explicat cum funcţionează, deşi acest sector a construit în ultimii 30 de ani spaţii culturale şi spectacole remarcabile, a educat şi creat public nou, a creat locuri de muncă, a plătit impozite, a inovat, a fost în avangarda culturii româneşti. Închidem din nou teatrele şi cinematografele independente şi nu le oferim niciun sprijin să treacă peste următorul an. Închidem din nou uşa culturii, în România anului 2020, parte din Uniunea Europeană, pentru că nici acum nu înţelegem ce înseamnă asta pentru viitorul poporului pe care îl conducem. Noapte bună”, se arată în comunicatul citat.
Potrivit comunicatului, la începutul lunii septembrie aproximativ 40 de spaţii culturale din ţară au făcut un apel public către Guvernul României în care se explica situaţia în care se găsesc teatrele independente şi se solicita un ajutor financiar pentru a putea supravieţui în următorul an.
„Vă reamintim că, la începutul lunii septembrie, în jur de 40 de spaţii culturale din ţară au făcut un apel public către Guvernul României, explicând situaţia în care se găsesc şi demonstrând că, fără ajutor financiar, nu vor supravieţui următorului an. Deşi au avut loc inclusiv întâlniri cu vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe acest subiect, unde li s-au oferit propuneri concrete de sprijin, nu s-a luat nicio măsură în această direcţie”, se mai menţionează în comunicat.