spot_img
2.4 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăDezvaluiriMinistrul Costel de la Mediu, agentul afacerilor lui Relu Fenechiu

Ministrul Costel de la Mediu, agentul afacerilor lui Relu Fenechiu

-

Aproape 60 contracte de consultanță și-a adjudecat firma Integra Business Consulting (IBC) cu primării comunale din diferite județe ale țării. Obiectul: obținerea de finanțare nerambursabilă pentru investiții în iluminatul public.Unic asociat al IBC este Mariana Fenechiu, soția lui Relu Fenechiu, fost lider PNL, fost ministru al Transporturilor. Primăriile comunale și din orașele mici pot accesa aceste fonduri de la Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului pentru Mediu. Ministru la Mediu este Costel Alexe, unul dintre „copiii” politici ai lui Fenechiu, scrie Reporter Is.

- Reclama -

Potrivit estimărilor preliminare, de acest program ar urma să beneficieze aproximativ 700 de localități din țară. „În plină pandemie de coronavirus, vrem ca o parte din fondurile AFM să intre direct în economia României prin programe care să o sprijine”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, potrivit documentului citat.

- Advertisement -

Iar de-a doua zi, firma Marianei Fenechiu a început contracte peste contracte. Pe 9 aprilie, la doar o singură zi de la anunț: 40.000 lei la Ungheni, încă 40.000 de lei la Ceplenița, alți 40.000 de lei la Holboca. Toate din județul Iași și toate pentru consultanță în vederea obținerii de finanțare pentru iluminatul public.

Majoritatea contractelor sunt fie de 20.000 de lei, fie de 40.000 de lei. Explicația e simplă: în Ghidul de Finanțare, aceste cheltuieli cu consultanța sunt eligibile în limita a 4% din valoarea proiectului. Cum pentru localitățile de până în 4.000 de locuitori, valoarea maximă a modernizării poate fi de 500.000 de lei, cei 4% reprezintă fix 20.000 lei, la fel cum la 1 milion (pentru localitățile mai mari de 4.001 de locuitori) 4% reprezintă 40.000 de lei.

- Advertisement -

În cazul în care valoarea contractului de consultanță încheiat cu IBC depășește aceste limite, diferența va fi suportată de la bugetul local.

Practic, la ora redactării acestui material, se poate estima că firma IBC are o cotă de piață de aproximativ 10% din totalul proiectului derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu.

REPORTER IS DESPRE RELAȚIA RELU FENECHIU-COSTEL ALEXE

Aici intervine discuția despre relația apropiată dintre Relu Fenechiu și protejatul său politic, Costel Alexe, ajuns ministru al Mediului. Relatări din presa ieșeană din ultimele luni surprind implicarea lui Fenechiu în negocierile de culise pentru sprijinirea lui Alexe în vederea obținerii de către acesta e președinției Consiliului Județean. Sunt primari din județ care declară, sub anonimat, că au fost contactați de Relu Fenechiu pentru a-și manifesta adeziunea la candidatura lui Costel Alexe.

Ziarul de Iași a prezentat două zile la rând informații de culise cu întâlniri ale lui Relu Fenechiu cu lideri județeni din zona Moldovei, apropiați de PNL.

Costel Alexe, ca mulți alți importanți membri tineri ai PNL Iași, își datorează cariera politică lui Relu Fenechiu. El i-a promovat, el le-a dat primele funcții publice, el i-a pus pe locuri eligibile în listele electorale.

Oficial, nici Relu Fenechiu, nici Costel Alexe nu comentează această relație informală, păstrată după ieșirea din politică a fostului ministrul liberal. Fenechiu spune că nu are legătură cu afacerile soției, iar Costel Alexe spune că „există o piață concurențială, liberă, pentru toate firmele de consultanță. 

Relu Fenechiu, fost important lider PNL și fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat definitiv în ianuarie 2014. În dosarul cunoscut drept „Transformatorul”, acesta a fost acuzat că, prin firmele sale, a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.

Tribunalul Vaslui l-a condamnat, pe 9 martie 2017, la cinci ani şi jumătate de închisoare pe Relu Fenechiu pentru mai multe fapte de corupţie, a notat Digi 24.
Judecătorii au contopit pedepsele primite atât în ianuarie 2014, în dosarul „Transformatorul”, cât şi în noiembrie 2016, în speţa în care, în calitate de deputat, ar fi primit 900.000 de euro de la o firmă de software pentru „sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea unor proiecte” la Ministerul Justiţiei şi la o societate farmaceutică, cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii.

În acest al doilea dosar, Fenechiu a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției. „Practic, magistraţii Tribunalului Vaslui au reţinut pedeapsa cea mai grea, de cinci ani, din dosarul «Transformatorul», la care au mai adăugat un spor de şase luni, pedeapsa rezultantă fiind de cinci ani şi jumătate”, au notat jurnaliștii Digi 24.
Fostul președinte al PNL Iași a stat în pușcărie trei ani și jumătate, fiind eliberat condiționat în vara anului 2017. „Voi face afaceri, nu mai vreau să aud de afaceri cu statul român”, a spus fostul ministru la ieșirea din Penitenciarul Vaslui, citat fiind de Digi 24.

INTEGRAL ÎN REPORTER IS

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img