Ministrul austriac de interne demis în scandalul Ibiza: Naționaliștii părăsesc guvernul Kurz și ar putea să susțină moțiune de cenzură

0
76

Cancelarul austriac Sebastian Kurz l-a demis luni seară pe ministrul de interne Herbert Kickl în criza politică provocată de scandalul Ibiza. Alegeri anticipate ar urma să aibă loc în septembrie. FPO din care face parte Kickl a anunțat că părăsesc guvernarea, iar posturile lor vor fi ocupate de tehnicieni, a anunțat cancelarul. Până la alegeri va funcționa un guvern minoritar PPE, a mai anuntat Sebastian Kurz.

La prânz, Partidul Libertăţii din Austria (FPOe) a anunțat că îşi va retrage toţi miniştrii din guvernul format împreună cu conservatorii, dacă Herbert Kickl, deţinătorul portofoliului Internelor, va fi demis, în urma scandalului care a dus la plecarea din executiv a liderului său, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, compromis de o înregistrare cu camera ascunsă, transmite AFP.

FPO a anunțat că ar putea susține o moțiune de cenzură împotriva lui Kurz inițiată de un partid ecologist.

Demiterea lui Kickl va fi urmată însă de plecarea în bloc a miniştrilor Partidului Libertăţii din guvern, a avertizat luni, într-o conferinţă de presă, Norbert Hofer, ministru al transporturilor şi noul şef desemnat al formaţiunii.

‘În calitate de miniştri, ne vom depune toţi mandatele dacă ministrul de interne Herbert Kickl este demis din funcţie’, acesta neavând ‘nimic să-şi reproşeze’, a declarat Hofer.

‘Îmi pare sincer rău să văd un proiect guvernamental aşa de frumos sfârşindu-se atât de brusc’, a mai spus el, referindu-se la cele 18 luni de coaliţie cu conservatorii.

Cancelarul Kurz a condiţionat o eventuală rămânere a FPOe în guvern de plecarea ministrului Kickl, care la momentul înregistrării, în vara lui 2017, era secretar general al FPOe. ‘Este evident că dl Kickl nu se poate ancheta singur’, a declarat el pentru cotidianul Kurier.

Strache a demisionat sâmbătă din funcţia de cancelar şi din fruntea Partidului Libertăţii, la o zi după publicarea înregistrării video în presa germană.

În urma acestui scandal, Kurz a anunţat alegeri anticipate, ce ar urma să aibă loc în septembrie.