- Reclama -
COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)
Dat la bursa zvonurilor de mai multă vreme drept potențial succesor al lui Dragnea la șefia PSD, ministrul Apărării, Mihai Fifor, dă semne că a ieșit la încălzire, deocamdată încercînd să explice americanilor cine e și ce vrea, dacă e să-l parafrazăm pe Ion Iliescu.
Astfel, într-un interviu pentru Associated Pres, o agenție americană cam refractară în materie de pesediști, Fifor face o serie de declarații ieșite binișor din sfera de exprimări a partidului, dar foarte apropiate de mesajele date recent la București de către Wess Mitchell, asistentul pentru Europa al secretarului de stat.
Cîteva dintre tezele americane susținute de Fifor se referă la Rusia, la nevoia de înarmare, dar și la chestiuni economice și energetice:
”România se confruntă zilnic cu agresivitatea Rusiei în zona Mării Negre, precum şi cu un val de atacuri cibernetice şi interferenţe politice”.
”Nu cred că există măcar o singură zi fără o provocare” din partea Rusiei în spaţiul aerian al României sau în apele teritoriale, însă guvernul acţionează ”pentru a descuraja cât mai multe (provocări) posibil, cât de eficient poate”, a subliniat ministrul.
El mai reamintește că România găzduieşte o importantă bază militară a SUA şi a adoptat poziţii mai pro-americane decât vecinii ei, fapt care a condus la răcirea relaţiilor cu Rusia, ţară despre care Fifor a spus că a devenit ”practic un vecin”al României după anexarea Crimeei în anul 2014.
”Rusia îşi sporeşte practic zilnic capacitatea militară în peninsula Crimeea; vorbim despre noi capacităţi navale, noi fregate, noi submarine”, a explicat Mihai Fifor, adăugând că România are în vedere să-şi crească anul acesta bugetul apărării la 2% din PIB, de la 1,81%, şi ”să demonstreze că este un pilon al stabilităţii şi securităţii”.
Ministrul Mihai Fifor a precizat, conform Agerpres, că România se confruntă cu ”interferenţe în zona politică, interferenţe în chestiunea minorităţilor … şi cu război economic”, incluzând aici opoziţia faţă de construcţia unei conducte ce ar diminua dependenţa României faţă de gazele ruseşti.
Această conductă, ce ar urma să lege Bulgaria de Austria, prin România şi Ungaria, ar putea permite României să devină un exportator major de gaze în urma realizării conexiunii cu rezervele offshore din Marea Neagră. Să mai spunem că interviul lui Fifor a fost preluat ulterior de New York Times, ziar, de asemenea, nu foarte generos cu pesediștii.
Un parcurs jurnalistic identic cu cel reușit de Liviu Dragnea acum cîteva săptămîni, cînd cu mutarea ambasadei la Ierusalim. Dacă pentru liderul PSD putem specula că a fost o încurajare americană să continue pe aceeași linie, ceea ce nu s-a mai întîmplat, în cazul lui Fifor ar putea fi vorba de o întărire discretă a imaginii sale de potențial succesor al lui Dragnea.
- Advertisement -