spot_img
25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăAnalizeMinistrul apărării sârb la Moscova pentru un pachet de ajutor militar rusesc

Ministrul apărării sârb la Moscova pentru un pachet de ajutor militar rusesc

-

Serbia își va păstra neutralitatea militară în ciuda deciziei Muntenegrului de a adera la NATO, și nu va căuta să adere la nicio alianță militară, a declarat pentru Sputnik ministrul sârb al Apărării, Zoran Djordjevic.

„În ceea ce privește relațiile noastre cu Muntenegru, avem relații bune cu această țară, respectăm alegerea ei. Serbia are o politică independentă și rămâne un stat neutru din punct de vedere militar. Nu dorim să ne alăturăm alianțelor militare, rămânând garantul securității”, a spus Djordjevic.

- Advertisement -

În martie, premierul sârb Alexander Vucic a declarat că țara nu va încerca niciodată să adere la NATO, deoarece alianța a devastat țara și a ucis cetățenii acesteia în timpul campaniei militare de 78 de zile din 1999 împotriva a ceea ce era atunci Iugoslavia, care consta din Serbia și Muntenegru, sub pretextul presupuselor represiuni asupra albanezilor din Kosovo.

Astfel, Rusia continuă să provizioneze Serbia cu MiG-29.

- Advertisement -

„Nu am discutat despre această chestiune în timpul întrevederii [cu ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu]. Publicul va fi informat despre acest lucru. Livrarea nu a avut loc încă, dar cu siguranță va avea loc”, a declarat Djordjevic după o întâlnire cu Shoigu.

În decembrie 2016, Vucic a anunțat că Belgradul intenționează să cumpere 6 avioane MiG-29, 30 de vehicule T-72S și 30 de vehicule blindate BRDM-2, ca parte a unui pachet de ajutor militar rusesc. La sfârșitul lunii martie, un ofițer sârb a declarat pentru Sputnik că acordurile dintre Belgrad și Moscova cu privire la livrarea avioanelor de luptă au fost semnate, iar transferul lor ar putea avea loc în următoarele câteva săptămâni.

Întâlnirea dintre Djordjevic și Shoigu va avea loc înaintea celei de-a VI-a Conferințe de la Moscova privind securitatea internațională, sub egida Ministerului Apărării al Rusiei, între 26 și 27 aprilie. Conferința se va concentra asupra terorismului internațional și a altor probleme acute de securitate globală și regională. Conferința va reuni miniștri ai apărării, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și neguvernamentale, precum și experți militari. Djordjevic a declarat pentru Sputnik că achiziționarea de către Serbia a sistemelor de rachete S-300 și S-400 nu a fost discutată în timpul întâlnirii cu Shoigu, dar Serbia este încă interesată să aibă toate mijloacele necesare pentru a-și proteja suveranitatea.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img