Ministrul apărării polonez îl acuză pe șeful Consiliului European că a colaborat cu Putin în accidentul de la Smolensk

0
100

Ministrul apărării polonez, Antoni Macierewicz, l-a acuzat pe președintele Consiliului European, compatriotul său Donald Tusk, că a colaborat cu președintele rus Vladimir Putin pentru a leza interesele Poloniei, în legătură cu accidentul aviatic din aprilie 2010 de la Smolensk, în care și-au pierdut viața șeful de atunci al statului polonez, Lech Kaczynski, și alți 95 de oficiali, transmite marți Reuters.

Ministerul Apărării a sesizat luni secția militară a Parchetului Național cu privire la faptul că îl suspectează pe Tusk, prim-ministru la data accidentului, de „abuz de încredere în relațiile externe”.

O purtătoare de cuvânt al Parchetului a confirmat acuzația adusă, care echivalează cu una de trădare diplomatică.

„Tusk a încheiat un contract ilegal cu Vladimir Putin în detrimentul Poloniei și ar trebui să poarte responsabilitatea penală pentru aceasta”, a declarat marți Macierewicz pentru cotidianul Gazeta Polska Codziennie

Sesizarea se referă la perioada scursă între 10 aprilie 2010, ziua accidentului aviatic de la Smolensk, și 2014, când Tusk a devenit președinte al Consiliului European.

Potrivit lui Macierewicz, Tusk ar fi aranjat, înaintea accidentului, ca un contract de efectuare în Rusia a mentenanței pentru avionul Tu-154 să fie acordat unui „prieten” al lui Putin.

„Nu este vorba despre neglijență, este vorba despre o infracțiune penală”, a insistat el.

Tusk a negat în mod repetat orice responsabilitate în catastrofa aviatică, despre care o anchetă oficială anterioară a concluzionat că a fost un accident.