spot_img
0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăArmataMinistrul Apărării anunţă ÎNARMAREA României: Vom avea rachete cu rază scurtă şi...

Ministrul Apărării anunţă ÎNARMAREA României: Vom avea rachete cu rază scurtă şi lungă de acţiune, am depăşit nivelul NATO pentru achiziţii

-

- Reclama -

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, mai multe programe de înzestrare a Armatei Române.

- Reclama -

Cu această alocare pentru achiziții am depășit (…) nivelul recomandat de NATO, care se situează în jurul a 20%, a susţinut Motoc.

- Advertisement -

Guvernul a aprobat un buget semnificativ crescut pentru domeniul apărării, respectiv proiecția pe care ne putem baza dat fiind acordul politic transpartinic de alocare a 2% din PIB începând cu anul viitor pentru cel puțin un deceniu. Toate acestea sunt menite să ducă la o creștere reală a capacității de apărare a țării. Așa am interpretat noi misiunea intrinsecă a acestei alocații suplimentare pentru apărare. Am luat-o ca o mare responsabilitate. Un prim pas pe care l-am făcut în această direcție a fost dirijarea a aproximativ 29% din bugetul care ne revine pentru achiziții, a susţinut ministrul apărării.

Încercăm să asigurăm revitalizarea rachetelor din dotare, dar este fundamentat ca necesitate a armatei noastre achiziționarea de sisteme de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, respectiv a acelor rachete din clasa high SAM, adică rachete cu rază lungă de acțiune și care evoluează la mare altitudine, rachete sol-aer, a afirmat Motoc.

- Advertisement -

Infrastructura pentru preluarea aparatelor F-16 va trebui oricum finalizată. Suntem în grafic cu lucrările, însă mai rămân de luat unele măsuri în așa fel încât primele aparate care vor sosi și vor purta inscripția Forțelor Aeriene Române — vor sosi în septembrie — să poată fi operate în România. Când vorbim de etapa a doua de achiziționare de aparate F-16 trebuie să fim conștienți că suntem în proiecția din programul „Armata 2027”, deci sunt chestiuni care sunt planificate pe termen mediu și în această concepție intră și acoperirea infrastructurii necesare. Dacă vorbim de trecerea la capabilități aeriene F-16, este vorba de mai mult decât infrastructura aferentă necesară deservirii lor și operării lor. O investiție foarte importantă este cea în formarea personalului, a mai precizat ministrul apărării.

INTERVIUL INTEGRAL VIDEO:

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img