O cercetare a Ministerului Sănătății din Israel ridică îngrijorări, cu privire la 62 de cazuri de miocardită descoperite la cinci milioane de vaccinuri anto-Covid Pfizer, cele mai multe după a doua doză. A fost înregistrate două decese, dar nu s-a stabilit nicio legătură directă, transmite RFI.
Detaliile dintr-un raport divulgat în presă al ministerului israelian al sănătății despre efectele secundare ale vaccinului Pfizer-BioNtech au ridicat îngrijorarea că ar putea exista o legătură între a doua doză și câteva zeci de cazuri de miocardită, o inflamație a mușchiului cardiac, în special la bărbații sub 30 de ani, a raportat Canalul 12 TV vineri.
Preocupările provin dintr-un raport intermediar care subliniază că cercetătorii nu au dovedit în mod concludent o legătură, dar că aveau îngrijorări semnificative.
Raportul a spus că din peste cinci milioane de persoane vaccinate în Israel anti-Covid, au fost înregistrate 62 de cazuri de miocardită în zilele de după inoculare. Acesta a constatat că 56 dintre aceste cazuri au venit după a doua doză și majoritatea celor afectați erau bărbați sub 30 de ani.
Raportul spunea că 60 dintre pacienți au fost tratați și externați din spital în stare bună. Doi dintre pacienți, despre care se spune că erau sănătoși până la vaccinare, inclusiv o femeie de 22 de ani și un bărbat de 35 de ani, au murit.
“Constatările au fost prezentate companiei Pfizer, care a răspuns că nu avuseseră relatări similare în restul lumii și că vor examina datele”, se spune într-un extras din raport,
“A apărut o îngrijorare specială cu privire la frecvența apariției observate la bărbați sub 30 de ani în zilele imediat următoare celei de-a doua doze”, scrie raportul. “În acest stadiu, conform constatărilor inițiale care mai trebuie verificate, există impresia că numărul (de cazuri) este mai mare decât s-ar fi așteptat, în special pentru cei sub 30 de ani”.
Raportul a constatat că dintre cei care au primit a doua doză, 1 din 100.000 au avut posibile efecte secundare ale miocarditei; cu toate acestea, acest număr a crescut la 1 din 20.000 în rândul celor cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani.