spot_img
8 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăSocialMinisterul Mediului recunoaşte ordinul privind derogările la vânătoare

Ministerul Mediului recunoaşte ordinul privind derogările la vânătoare

-

Ordinul de ministru privind derogările acordate la vânătoarea de urs, lup și pisică sălbatică este susținut de un studiu anual de evaluare a efectivelor populațiilor de carnivore mari din România iar lansarea sa în dezbatere publică reprezintă un mod transparent de a guverna, precizează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-un comunicat remis AGERPRES, ca reacție la punctul de vedere transmis în mass-media de către WWF-România, pe acest subiect.

- Reclama -

„Ordinul este supus dezbaterii publice, prin urmare, prin însuși rolul unui astfel de proces deschis și transparent, orice opinie sau observație face ca întregul demers să capete consistență și să conducă spre un act îmbunătățit și public. Ordinul la care mass-media face referire este unul care este emis an de an, din 2007 încoace, în conformitate cu Directiva Habitate a Uniunii Europene. Anul trecut, de exemplu, prin Ordin au fost acordate 540 de derogări pentru exemplarele de urs, 598 pentru exemplarele de lup și 496 pentru exemplarele de pisică sălbatică. Exemplul poate continua și cu derogările stabilite pentru anul 2014-2015, astfel: 550 (urs), 520 (lup) și 440 (pisică sălbatică). Ceea ce este cu totul nou în acest an, este faptul că pentru prima dată Ministerul Mediului a pus în consultare publică un astfel de ordin, în spiritul transparenței ca formă de a guverna”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit ministerului de resort, documentul supus dezbaterii deschise este susținut de un studiu anual de evaluare a efectivelor populațiilor de carnivore mari din România realizat printr-un acord cu ICAS Brașov, Universitatea Transilvania Brașov și Fundația Carpați, prin măsurători în teren, evaluarea zonelor vulnerabile la carnivorele mari și alți indicatori care vizează siguranța cetățenilor, starea de conservare a speciilor, dar și echilibrul acestora.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img