spot_img
30.4 C
București
sâmbătă, iulie 2, 2022
AcasăAnalizeMinisterul Dezvoltării a lăsat fără pază Cetatea Dacică Costești-Blidaru, monument UNESCO: Poarta...

Ministerul Dezvoltării a lăsat fără pază Cetatea Dacică Costești-Blidaru, monument UNESCO: Poarta a fost vandalizată

-

Consiliul Judeţean Hunedoara anunţă, joi, că poarta cetăţii dacice Costeşti – Blidaru, monument UNESCO, a fost vandalizată, fiind desenate două rozete florale, cu diametrul de 25 – 30 de centimetri. Instituţia reclamă lipsa personalului de supraveghere.

- Reclama -

”În data de 21 aprilie 2021, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara prin Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, a sesizat Ministerul Culturii, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, cu privire la faptul că pe montanţii laterali ai porţii cetăţii dacice Costeşti – Blidaru au fost desenate două rozete florale cu diametrul de cca. 25-30 cm. Dincolo de natura penală a acestei acţiuni, CJ Hunedoara condamnă actul de vandalism şi atrage atenţia că acest gest inacceptabil a fost posibil în contextul întârzierii  suplimentării personalului necesar bunei administrări a monumentelor”, a transmis, joi, Consiliul Judeţean Hunedoara, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că a făcut numeroase demersuri după promulgarea Legii nr. 23/2020 privind regimul juridic al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora.

”Consiliul Judeţean Hunedoara a transmis Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) solicitarea pentru suplimentarea cu 30 de posturi pentru personalul ce trebuie angajat în scopul protejării, conservării şi punerii în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aşa cum prevede Legea nr. 23/2020. În 10 iulie 2020, CJ Hunedoara a revenit cu o nouă adresă prin care se prezintă structura organizatorică propusă pentru administrarea cetăţilor dacice. Urmare a acestui demers, prin adresa nr. 99294/31.07.2020, MLPDA a comunicat CJ Hunedoara că nu poate da curs solicitării privind aprobarea înfiinţării unor posturi suplimentare. Facem precizarea că Ministerul Culturii, prin adresa nr. 3350/17.06.2020, a comunicat CJ Hunedoara că susţine înfiinţarea şi funcţionarea unei instituţii la nivelul administraţiei judeţene dedicată activităţilor de administrare a cetăţilor dacice”, a mai transmis CJ Hunedoara.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...