spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriMinisterul de Interne condus de Gabriel Oprea vrea sa rechizitioneze casele si...

Ministerul de Interne condus de Gabriel Oprea vrea sa rechizitioneze casele si bunurile oamenilor pentru trupele NATO/ Mai mult cetatenii vor fi obligati sa pastreze MUNCA in favoarea NATO/ Fost ministru al apararii: Este o aiureală totală, să înfricoşeze lumea că vine nu ştiu cine peste noi şi atunci ne pot lua casele şi bunurile

-

Un proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne condus de Gabriel Oprea prevede că statul poate rechiziționa bunurile oamenilor și în timpul desfășurării exerciţiilor şi antrenamentelor de mobilizare ce presupun trageri, manevre militare şi operaţiuni în ansamblu pentru instrucţia trupelor NATO, informează ziarul Ring. Până acum, statul român putea rechiziționa bunuri doar în cazul declarării stării de mobilizare a forţelor armate ori a stării de asediu.

- Reclama -

„Este necesară optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de criză, a procedurilor de acţiune şi luarea măsurilor necesare pentru a răspunde schimbărilor majore din mediul de securitate regional de la graniţele NATO, precum şi descurajarea provocărilor şi ameninţărilor la adresa teritoriilor şi populaţiilor ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

- Advertisement -

Fost ministru al apărării, Gheorghe Tinca spune că proiectul este un exces de zel. „Este o aiureală totală, să înfricoşeze lumea că vine nu ştiu cine peste noi şi atunci ne pot lua casele şi bunurile. Ar putea să fie mai mult decât o adaptare la legislaţia specifică din ţările membre NATO, să fie un exces de zel, şi asta nu m-ar surprinde”, a spus Tinca.

Mai mult, proiectul prevede obligativitatea prestării muncii în folosul comunităţii şi posibilitatea rechiziţionării bunurilor şi în cazul decretării stării de alertă pe timp de pace. Starea de alertă se declară potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi se referă la punerea imediată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizarea populaţiei, limitarea şi înlăturarea consecinţelor situaţiei de urgenţă şi poate fi decretată de primari şi prefecţi în zonele inundate sau înzăpezite.

- Advertisement -

„Nu am avut situaţii până acum de declarare a stării de alertă nici la mineriada de pe vremea lui Constantinescu, doar dacă ar fi intrat minerii în Bucureşti se decreta starea de alertă. Dar este periculoasă introducerea stării de alertă în această lege pentru că găseşti un nebun care declară starea de alertă şi a doua zi se iau măsurile pe care le doreşte. Trebuie mare atenţie la asemenea lucruri. Ar trebui să se dezbată serios un astfel de proiect legislativ, pentru că este o zonă foarte delicată. Eu am o vorbă: «Nu trebuie lăsat briciul pe mâna maimuţei, este periculos». Ar trebui analizată legea cu jurişti şi cu oameni de specialitate militară”, a precizat Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii pentru ziarul Ring.

De asemenea, angajatorii vor trebui să comunice autorităților numele și calificările salariaților, pentru ca aceștia să poată fi utilizați la muncile în folosul comunității.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img