Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) informează că nu face comentarii pe baza unor documente neasumate oficial în legătură cu o posibilă retragere a dosarului Roșia Montană de la UNESCO.
„MCIN nu comentează pe baza unor documente neasumate oficial de minister sau de reprezentanții autorizați ai acestuia”, se precizează într-o reacție a Ministerului Culturii, acordată AGERPRES.
UPDATE: Premierul Mihai Tudose a afirmat, marţi seara, la România TV, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roşia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură iniţiată de către guvernul Cioloş. Mihai Tudose a spus că declararea de către UNESCO a zonei Roşia Montană ca arie protejată ar putea bloca eventuala exploatare a resurselor. ”Poate îl întrebaţi şi pe dl Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu ştiu”, a spus Tudose.Întrebat dacă documentaţia trimisă la UNESCO a fost semnată de ministrul Mediului din Executivul condus de Dacian Cioloş, Cristina Palmer, Tudose a spus: ”Nu ştiu. El (Dacian Cioloş – n.r.) era şeful la tribul acela de tehnocraţi, ăla deştept… Să spună că habar nu a avut, lucru pe care tind să îl cred, pentru că nu prea ştia ce se întâmplă pe acolo…”Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii iniţiate de către guvernul Cioloş este dificilă. ”E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi”, a explicat Tudose.
USR a afirmat marți că Guvernul pregătește retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO și afirmă că actualii guvernanți încearcă să ascundă adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România.
„Punctul de vedere al reprezentanților Ministerului Culturii cu privire la dosarul Roșia Montană, prezentat astăzi de presă, arată că cei care l-au redactat nu cunosc legile României și ce reprezintă UNESCO. De asemenea, se confirmă că actualii guvernanți se pregătesc să facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experții, jurnaliștii și agențiile de publicitate și PR care au susținut proiectul minier”, susține senatorul USR Mihai Goțiu într-un comunicat remis marți AGERPRES.
Potrivit unor informații apărute în presa centrală, un consilier din Ministerul Culturii, Cătălina Pîrvu, ar susține, „într-un punct de vedere trimis actualului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, că Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017 la UNESCO dosarul ‘Peisajul Cultural Minier Roșia Montană’, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, doar prin asumarea ministrului Culturii de la acea vreme, Corina Șuteu, fără a fi aprobat la nivel de prim-ministru și fără un memorandum aprobat de Guvernul României. Nici Ministerul Afacerilor Externe nu ar fi avizat trimiterea dosarului”.