spot_img
20 C
București
luni, august 15, 2022
AcasăAnalizeMinisterul brazilian al Apărării: Franța este principala amenințare

Ministerul brazilian al Apărării: Franța este principala amenințare

-

Potrivit unui raport al ministerului brazilian al Apărării, Franța ar reprezenta principala amenințare pentru țară în următorii 20 de ani. Asta din cauza diferendurilor privind Amazonia, mai spun autorii raportului citați de presa locală, susține RFI.

- Reclama -

RELATAREA RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

Cotidianul brazilian Folha de Sao Paolo, citat de agenția France Presse, a difuzat extrase dintr-un document intitulat «Scenarii de apărare 2040». Textul fusese redactat pe baza previziunilor făcute la sfârșitul anului trecut de 500 de membri ai elitei militare braziliene.

Potrivit ziarului care a avut acces primul la acest document, raportul citat conține «considerații geopolitice realiste» dar și «ipoteze ușor delirante». Printre acestea din urmă se evocă de exemplu un «atentat cu virusul SARS comis de un ultranaționalist sud-est asiatic la un festival de rock din Rio, în anul 2039».

Franța este singura citată la capitolul «amenințări». Potrivit documentului citat, «Parisul ar putea formaliza în 2035 o cerere de intervenție ONU în teritoriile tribului indigen Yanomani, aflat la frontiera cu Venezuela. Forțele franceze din Guyana ar fi foarte puternic mobilizate cu această ocazie» mai presupune raportul militarilor brazilieni. Trebuie știut că în pădurea amazoniană, departamentul francez Guyana are cu Brazilia o graniță comună de-a lungul a circa 730 de km.

Ambasada Franței în Brazilia a ironizta pe Twitter apropo de «imaginația fără limite a autorilor acestui raport».Apoi, pe un ton mai serios, diplomații francezi au reamintit că «Franța întreține de decenii relații de cooperare zilnice, strânse și amicale cu armata braziliană. In plus, Brazilia este principalul partener strategic al Parisului în America latină».

Nu-i mai puțin adevărat că relațiile diplomatice între Franța și Brazilia s-au tensionat anul trecut, în momentul incendiilor din Amazonia. La summit-ul G7 președintele francez Emmanuel Macron lansase un «apel la mobilizarea tuturor puterilor mondiale» pentru a salva Amazonia, «un bun comun al întregii planete».Populistul climato-sceptic Jair Bolsonaro, omologul său brazilian, se iritase din cauza acestei luări de poziție pe care a descris-o drept «mentalitate colonialistă ce atacă suveranitatea Braziliei».

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...