spot_img
3.5 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăDezvaluiriMinciuna lui Macron cu muncitorii detașați din Est

Minciuna lui Macron cu muncitorii detașați din Est

-

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, şi-a atras critici dure din partea Poloniei şi a adversarilor politici de la Paris, după vizita efectuată în Europa de Est, inclusiv în România, unde a abordat problema angajaţilor detaşaţi, un subiect de dispută între ţările vest şi est-europene.

- Reclama -

Datele statistice însă arată o situație diferită: marea majoritate a muncitorilor detașați sunt din Vest, nu din Est, iar unii chiar francezi.

Aproape 300.000 de angajaţi detaşaţi sunt activi în Franţa, dintre care peste 30.000 sunt români.

Peste 286.000 de angajaţi detaşaţi lucrează pe teritoriul Franţei, cei mai mulţi fiind din Polonia, Spania şi Portugalia, arată cele mai recente date oficiale, de la sfârşitul anului 2015, oferite de Direcţia Generală a Muncii din Franţa. Majoritatea lucrează în sectorul construcţiilor şi în industrie.

Surpriza este că unele companii franceze au angajat cu statut de salariat detaşat chiar cetăţeni francezi, încadraţi în companii din Europa de Est şi „detaşaţi” în Franţa. Potrivit datelor oficiale, aproape 6% dintre angajaţii detaşaţi activi în Franţa sunt cetăţeni francezi.

Cei mai mulţi angajaţi detaşaţi activi în Franţa sunt polonezi (46.816), urmaţi de portughezi (44.456) şi spanioli (35.231).

De la aderarea României la Uniunea Europeană, în anul 2007, numărul salariaţilor români detaşaţi în Franţa a crescut de la 2.600 la 30.594 (potrivit datelor pe 2015).

Pe de altă parte, aproximativ 140.000 de cetăţeni francezi lucrează ca angajaţi detaşaţi în alte state ale Uniunii Europene.

Premierul polonez, Beata Szydlo, a denunţat vineri după-amiază „aroganţa” şi „lipsa de experienţă politică” a lui Emmanuel Macron, după ce preşedintele Franţei a acuzat Polonia că se plasează „la periferia Uniunii Europene” în contextul refuzului modificării directivei privind angajaţii detaşaţi.

Joi seară, în timp ce Emmanuel Macron se afla într-un turneu care a inclus vizite în Austria, România şi Bulgaria, Beata Szydlo a semnalat refuzul Poloniei de a renegocia directiva UE privind angajaţii detaşaţi. În acest context, Emmanuel Macron a afirmat că Polonia „se plasează la periferia Uniunii Europene pe numeroase teme”. „Polonia nu este prin nimic în fruntea Europei. Poporul polonez merită mai mult de atât”, a adăugat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Parisien.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img