O mare de oameni în doliu, care strigau ‘Moarte Americii’, a însoţit luni la Teheran sicriele generalului Qassem Soleimani, cel mai popular comandant militar din Iran, şi ale altor oficiali militari ucişi într-un atac cu dronă al Statelor Unite în Irak, relatează AFP conform Agerpres.
Pe un alt front al tensiunilor exacerbate cu Washingtonul, Iranul a anunţat o nouă reducere a angajamentelor sale cuprinse în acordul internaţional asupra programului său nuclear, un pact din care SUA s-au retras în 2018 şi care acum este aproape lipsit de conţinut.
Statele europene, încă parte a acestui acord încheiat în 2015, au transmis că „regretă profund” anunţul Iranului în legătură cu ridicarea oricărei limite privind îmbogăţirea uraniului.
În faţa crizei dintre SUA şi Iran, inamici declaraţi, şi a riscului unei adevărate conflagraţii, o reuniune extraordinară a NATO are loc în cursul zilei de luni la Bruxelles, iar cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte sâmbătă la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin.
La Teheran, populaţia a oferit spectacolul unei adunări a unităţii şi de o amploare fără precedent de la manifestaţiile şi contra-manifestaţiile contestării postelectorale din 2009 din Iran.
După reuniunile de duminică de la Ahvaz (sud-vest) şi Mashhad (nord-est), iranienii au mărşăluit în masă la Teheran luni, declarată zi de comemorare, pentru a-i aduce un omagiu lui Qassem Soleimani, figură carismatică şi extrem de populară în Iran, ucis vineri alături de locotenentul său irakian şi de alte opt persoane în apropiere de aeroportul din Bagdad.
Mulţimea adunată pe o vreme geroasă a fost vizibil mai diversă decât adunările obişnuite strânse la apelul puterii.
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, şi-a manifestat emoţia prezidând o scurtă rugăciune funerară la Universitatea din Teheran, în faţa sicrielor cu rămăşiţele lui Soleimani, ale lui Abu Mehdi al-Muhandis, numărul doi al Hashd al-Shaabi (paramilitari irakieni pro-Iran), şi ale altor patru iranieni.
Soleimani urmează să fie înmormântat marţi la Kerman (sud-est), oraşul său natal.
Estimată la „câteva milioane” de persoane de către televiziunea de stat iraniană, mulţimea a alternat momente de reculegere şi de tristeţe cu momente în care şi-a exprimat furia strigând ‘Moarte Americii’ şi ‘Moarte Israelului’.
Au fost arse de asemenea steaguri americane şi israeliene. Unii bărbaţi şi femei plângeau sau cereau răzbunarea lui Soleimani, şeful Forţei Al-Qods, însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, şi arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu.
Fiica lui Qassem Soleimani, Zeinab, şi şeful biroului politic al Hamasului palestinian, Ismail Haniya, au electrizat mulţimea vorbind despre efectele destabilizatoare pe care moartea generalului le va avea, în opinia lor, asupra rezistenţei Americii şi Israelului.
Iranul a promis, prin declaraţii oficiale ale liderilor săi, „o ripostă militară”, o „răzbunare dură” care va avea loc „în locul potrivit şi la momentul potrivit”.