spot_img
20.9 C
București
luni, mai 27, 2024
AcasăAnalizeMicuțul dictator socialist de la Bruxelles a înfrânt

Micuțul dictator socialist de la Bruxelles a înfrânt

-

O reuniune a dreptei naţionaliste din UE la Bruxelles a putut să continue miercuri după ce Consiliul de Stat al Belgiei a invalidat interdicţia decisă marţi de primarul comunei unde are loc evenimentul, transmite AFP.

Britanicul Nigel Farage, promotor al Brexitului, polemistul francez Eric Zemmour, prim-ministrul ungar Viktor Orban se numără printre capetele de afiş ale conferinţei taberei naţionaliste şi eurosceptice, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

- Advertisement -

Interdicţia decisă de primarul comunei bruxelleze Saint-Josse, socialistul Emir Kir, a fost denunţată de mai mulţi şefi de guvern europeni drept o atingere adusă libertăţii de expresie şi de întrunire.

Miercuri dimineaţă, Consiliul de Stat al Belgiei, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă a ţării, a decis să suspende această decizie, în urma unui recurs înaintat marţi de organizatorii ‘National Conservatism Conference’ (‘NatCon’).

- Advertisement -

În hotărârea pronunţată, Consiliul de Stat a considerat că ‘dreptul constituţional de întrunire paşnică’ a fost ignorat de primar.

Acesta îşi motivase decizia mai ales prin ‘riscurile de tulburări ale ordinii publice cauzate de manifestaţii ale unor opozanţi, ce pot conduce la confruntări grave’, a amintit Consiliul.

Însă, ‘în astfel de cazuri, este oportun să fie luate măsuri pentru limitarea manifestaţiilor pe căile publice mai degrabă decât să se interzică o reuniune privată. Autoritatea trebuie cel puţin să încerce să protejeze persoanele care înţeleg să îşi exercite dreptul la întrunire, înscris în Constituţie’, a adăugat Consiliul de Stat.

Marţi, capetele de afiş ale reuniunii au criticat decizia de interdicţie notificată cu câteva ore înaintea deschiderii, văzând în ea practici demne de ‘o dictatură’ sau de epoca sovietică.

Eric Zemmour, căruia un cordon de poliţie i-a barat accesul la locul conferinţei marţi după-amiază, a putut intra miercuri dimineaţă, zâmbind în faţa camerelor de filmare.

Fostul candidat la preşedinţia Franţei a acuzat ‘lovitura de forţă ilegală şi liberticidă’ a primarului din Saint-Josse.

Viktor Orban, care va participa miercuri la un summit al liderilor UE la Bruxelles, era aşteptat spre sfârşitul dimineţii la tribuna ‘NatCon’.

Primarul Emir Kir a recunoscut că hotărârea Consiliului de Stat permite ca evenimentul să continue într-o sală de recepţii a comunei sale.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img