Guvernul de la Berlin urmează să ia o decizie cu privire la o propunere de relaxare a legislaţiei privind imigraţia, cu obiectivul de a facilita accesul lucrătorilor calificaţi din afara Uniunii Europene care doresc să vină în Germania, ţară ce se confruntă cu o criză a forţei de muncă specializate, a relatat Reuters.
Germania a primit în ultimii ani peste un milion de solicitanţi de azil, dar puţini dintre ei au reuşit să se integreze, întrucât le lipsesc calificările cerute pe piaţa muncii, majoritatea neavând de fapt nicio calificare, iar necunoaşterea limbii germane este de asemenea un obstacol important care îngreunează integrarea lor.
Pe de altă parte, politica uşilor deschise faţă de refugiaţi, promovată de cancelarul Angela Merkel, a alimentat sentimentele anti-imigraţie şi a condus la creşterea popularităţii formaţiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
În acest context social, adoptarea unor noi măsuri de relaxare a condiţiilor privind imigraţia ar putea fi o decizie sensibilă, dar executivul de la Berlin o are în vedere ca soluţie în faţa deficitului de forţă de muncă.
Conform statisticilor oficiale, în prezent circa 1,2 milioane de locuri de muncă sunt vacante în Germania, iar dificultatea de a găsi lucrători calificaţi şi numărul mic al tinerilor dispuşi să urmeze programe îndelungate de pregătire profesională provoacă mari îngrijorări mediului de afaceri din cea mai mare economie a Europei.
Măsurile preconizate se adresează în special lucrătorilor veniţi din afara UE, întrucât cei comunitari beneficiază oricum de libertatea de circulaţie a forţei de muncă. ”Vom ajusta conceptul guvernului federal privind munca specializată şi ne vom concentra pe trei zone: potenţialul de lucrători calificaţi pe plan intern, european şi internaţional”, menţionează ministrul de interne Horst Seehofer într-un document elaborat de guvernul de la Berlin şi consultat de agenţia Reuters.