Merkel la plecare: America nu mai este pregătită să-şi asume în mod necondiţionat un rol de lider pretutindeni în lume

0
ALTERNATIVE CROP - German Chancellor and Christian Democratic Union (CDU) leader Angela Merkel inspects the location for the CDU's party congress in Karlsruhe, southwestern Germany, on December 13, 2015. German Chancellor Angela Merkel will seek at her party's congress to stamp out dissent in her conservative Christian Democratic Union over a record refugee influx after months of corrosive infighting. AFP PHOTO / THOMAS KIENZLE

Europa trebuie să-şi definească mai clar propriile interese de securitate, după retragerea SUA din Afganistan, afirmă cancelarul german Angela Merkel, transmite luni dpa conform Agerpres.

„America nu mai este pregătită să-şi asume în mod necondiţionat un rol de lider pretutindeni în lume”, a declarat Merkel într-o discuţie, luni, cu reprezentanţi ai Institutului israelian pentru studii de securitate naţională (INSS) din Ierusalim.

Aflată în vizită de rămas bun în Israel, Merkel, care va părăsi postul de cancelar după formarea unui nou guvern în urma alegerilor de luna trecută din Germania, a scos de asemenea evidenţă în cursul discuţiei „interesele de securitate comune” ale Europei şi statului evreu.

Ea a abordat totodată chestiunea programului nuclear iranian, remarcând că tratativele vizând limitarea acestui program se află într-o fază „critică” şi că, deşi dezvoltarea de arme nucleare de către Teheran trebuie împiedicată cu orice preţ, există diferenţe de vederi în ce priveşte modalitatea de a avansa în acest sens.

Ea şi-a exprimat pe de altă parte regretul că problema palestinienilor este pe cale să „dispară de pe agenda curentă” şi a menţionat că „drepturile palestinienilor nu trebuie pierdute din vedere”.