spot_img
6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăExterneMerkel, China și escrocheria Wirecard

Merkel, China și escrocheria Wirecard

-

- Reclama -

Cancelarul german Angela Merkel şi-a apărat vineri eforturile de a promova, cu prilejul unei vizite în China în 2019, defuncta de acum companie germană de plăţi online Wirecard, afirmând că la acea vreme nu existau indicii ale unor ”nereguli grave”, transmite dpa.

- Reclama -

Audiată în faţa unei comisii parlamentare care anchetează falimentul şoc al Wirecard, Angela Merkel a negat că ar fi acordat un tratament special fostei companii vedetă germane.

- Advertisement -

”Wirecard AG nu a primit niciun tratament preferenţial în timpul acelei deplasări”, a afirmat ea.

Potrivit Angelei Merkel, obiectivele Wirecard la acea vreme coincideau cu cele ale guvernului şi era normal pentru cancelar să promoveze interesele companiilor germane cu prilejul discuţiilor bilaterale.

- Advertisement -

”În pofida relatărilor din presă, la acea vreme nu exista niciun motiv de a presupune grave nereguli la Wirecard”, a spus ea.

Wirecard, care avusese una din cele mai bune cotaţii DAX pe Bursa de la Frankfurt, a recunoscut că 1,9 miliarde de euro incluse în contabilitatea sa nu au existat probabil niciodată. Aceasta a declanşat prăbuşirea acţiunilor companiei, urmată de faliment şi de arestarea unor foşti executivi.

În timpul vizitei sale în China în septembrie 2019, Angela Merkel a discutat cu conducerea chineză despre planurile de preluare a firmei chineze AllScore Financial de către Wirecard.

Acest subiect fusese parte a eforturilor Germaniei de a obţine un acces mai bun pe pieţele chineze, a explicat Merkel.

Deşi privind în urmă pare că această vizită a fost doar despre Wirecard, a fost ”departe de aşa ceva”, a spus ea, precizând că a abordat numeroase alte subiecte cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Angela Merkel a confirmat că, înaintea acestei deplasări, s-a întâlnit cu Karl-Theodor zu Guttenberg, lobby-ist pentru Wirecard şi fost ministru federal al apărării şi al economiei. Ea a spus însă că nu îşi aminteşte dacă subiectul Wirecard a fost menţionat cu acest prilej.

În fine, Angela Merkel a mai spus că, ”în calitate de cancelar”, poartă responsabilitatea şi că trebuie făcut totul pentru a se evita astfel de situaţii pe viitor, amintind în acest sens reforma plănuită a autorităţii de supraveghere BaFin.

Procurorii cred că Wirecard îşi falsifica bilanţurile contabile cel puţin din 2015. Auditorul său EY le-a aprobat, cu toate acestea, an după an, punându-se întrebarea de ce neregulile financiare nu au fost observate niciodată.

În plan mai larg, dezvăluirile au aruncat dubii asupra eficienţei autorităţilor de supraveghere financiară din cea mai mare economie europeană.

Ministrul de finanţe Olaf Scholz, al cărui minister supervizează autoritatea BaFin, a fost chestionat şi el joi de comisia parlamentară.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img