Merkel cedează în fața lui Tsipras

0
282

Germania tratează în mod egal toate ţările partenere din Uniunea Europeană, i-a transmis cancelarul german, Angela Merkel, premierului grec Alexis Tsipras, în cursul întrevederii de luni, liderul de la Atena calificând discuţiile drept „pozitive” şi pledând pentru un nou tip de relaţie cu Berlinul, transmite Mediafax.

„Deşi avem o populaţie a Germaniei de 80 de milioane de locuitori şi suntem cea mai mare economie din Uniunea Europeană, Europa actuală este construită pe principiul că fiecare ţară este importantă, indiferent câţi cetăţeni are„, a declarat Angela Merkel după întrevederea pe care a avut-o la Berlin cu Alexis Tsipras, premierul de extremă-stânga al Greciei.

La rândul său, Tsipras a exprimat speranţa unui nou început în relaţia Greciei cu Germania.

Tsipras a pledat pentru depăşirea stereotipurilor reciproce precum cele referitoare la „grecii leneşi” „victime ale naziştilor germani”.Cei doi lideri au declarat că vor căuta modalităţi pentru a ajuta Guvernul de la Atena să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali.

În prima vizită în Germania efectuată de când a devenit premier în ianuarie, Tsipras a adoptat un ton conciliant, deşi a evitat să promită reforme concrete.

Nu am venit aici pentru a cere ajutor financiar„, a declarat Tsipras, potrivit Associated Press, după discuţiile de aproape o oră cu Merkel. „Am venit pentru un schimb de gânduri şi păreri, pentru a afla ce avem în comun şi care sunt disensiunile. Discuţiile au fost pozitive, doamna Merkel ştie să asculte şi vrea să fie constructivă în schimburile de păreri„, a explicat premierul grec.

Merkel a subliniat că reprezintă doar una dintre ţările din zona euro responsabile de hotărârile privind stadiul reformelor din Grecia. „Astăzi doar am discutat, într-un spirit de încredere”, a subliniat cancelarul german, precizând că nu s-a luat nicio decizie.

Luni dimineaţă, Alexis Tsipras avertiza că Greciei îi va fi „imposibil” să returneze creditorilor internaţionali sumele pe care trebuie să le achite în următoarele câteva săptămâni dacă Uniunea Europeană nu îi va acorda niciun fel de asistenţă financiară pe termen scurt.