spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăAnalizeMerkel a bătut în cuie Europa cu 2 viteze cu liderii din...

Merkel a bătut în cuie Europa cu 2 viteze cu liderii din Franța, Spania și Italia

-

Uniunea Europeană trebuie să continue aprofundarea cooperării, prin sisteme cu trepte diferite de integrare, în funcţie de intenţiile şi dezvoltarea fiecărei ţări, dar fără excluderea nimănui, afirmă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ideea fiind susţinută de Franţa, Spania şi Italia.

Liderii din Germania, Franţa, Italia şi Spania au stabilit luni, în cursul unei reuniuni desfăşurate la Palatul Versailles, continuarea aprofundării integrării europene, declarându-se favorabili planului Comisiei Europene privind grade diferite de cooperare la nivel comunitar.

„Unele ţări trebuie să aibă curajul să meargă înainte dacă nu toată lumea vrea să participe. O Europă cu mai multe viteze este necesară, altfel probabil am rămâne blocaţi. Trebuie să fim mereu deschişi spre alţii, nimeni nu trebuie exclus, dar nu trebuie forţată toată lumea să participe la orice proiect european. Dacă Europa rămâne blocată şi nu se mai dezvoltă, atunci acest proiect al păcii ar putea ajunge să fie în pericol mai rapid decât s-ar aştepta cineva”, a declarat Angela Merkel, citată de site-ul agenţiei Reuters.

„Trebuie să avem curajul să acceptăm că anumite ţări avansează mai rapid decât altele, fără ca acest lucru să însemne o oprire pentru cei care au acumulat întârzieri. Dar trebuie să mergem înainte”, a insistat Angela Merkel, citată de publicaţiile Liberation şi Boursorama.

„Unitatea nu înseamnă uniformitate. Acesta este motivul pentru care pledez pentru noi forme de cooperare, pentru noi proiecte, ceea ce se numeşte cooperare diferenţiată”, a declarat, la rândul său, preşedintele Franţei, François Hollande.

Premierul Italiei, Paolo Gentiloni, a pledat pentru o „Uniune Europeană mai integrată, dar în grade diferite”.

„Spania este dispusă să meargă mai departe cu integrarea alături de toţi cei care vor să urmeze acest parcurs”, a spus, la rândul său, Mariano Rajoy, şeful Guvernului de la Madrid.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img