spot_img
15.7 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeMemoriile ambasadorului american in Rusia din momentul declanșării războiului din Ucraina: Midnight...

Memoriile ambasadorului american in Rusia din momentul declanșării războiului din Ucraina: Midnight in Moscow. Get to the choppa!

-

Fostul ambasador american în Rusia, John Sullivan, și-a publicat memoriile intitulate Midnight in Moscow: Memoirs from the Front Lines of Russia’s War Against the West. În cartea de 416 de pagini, el își prezintă pe scurt biografia și vorbește despre munca sa ca prim-adjunct al secretarului de stat al Statelor Unite (din 24 mai 2017 până în 20 decembrie 2019). Kommersant publică fragmente din carte.

- Reclama -

De exemplu, Sullivan își amintește cum, în calitate de prim-secretar de stat adjunct al Statelor Unite, aproape că a fost concediat de președintele de atunci, Donald Trump, din cauza deciziei de a impune sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu acuzațiile serviciilor de informații ruse de folosire a armelor chimice împotriva fostului ofițer GRU Serghei Skripal și a fiicei sale Yulia în Salisbury, Marea Britanie. Autoritățile ruse au negat implicarea Moscovei în incident.

- Advertisement -

Sullivan admite că Trump nu era la curent cu decizia de sancțiuni și, după ce a aflat despre ea din mass-media, a crezut că reprezentanții statului profund încearcă să submineze încercările sale de a îmbunătăți relațiile cu Rusia și cu președintele Vladimir Putin. Consilierul pentru securitate națională al lui Trump, John Bolton, l-a susținut apoi pe Sullivan, așa că demiterea nu a avut loc.

Dar cele mai multe dintre memoriile sale sunt dedicate muncii la Moscova.

- Advertisement -

Trump a propus candidatura lui John Sullivan în octombrie 2019, iar Senatul a aprobat-o în decembrie. În aceeași lună, Sullivan a depus jurământul în funcție. În ianuarie 2021, președintele Joe Biden i-a cerut să rămână ambasador în Rusia. Potrivit cărții, Sullivan a fost „de bunăvoie” de acord.

Diplomatul spune că prietenul și predecesorul său ca ambasador la Moscova (2005-2008), actualul director CIA William Burns, a spus că „când a servit la Moscova, părul i s-a încărunțit”. „Poziția nu a fost niciodată doar o muncă plăcută de petreceri de cocktail și interacțiuni politicoase cu colegii diplomați și oficiali ai Ministerului de Externe”, scrie Sullivan, menționând că postul este unul dintre cele mai dificile pentru diplomații americani.

În ciuda acestui fapt, el însuși a vrut să devină ambasador la Moscova. „Această complexitate a fost împletită cu o oportunitate unică: șansa de a-l studia de aproape pe unul dintre cei mai formidabili adversari ai noștri. Acesta este ceea ce m-a interesat în această funcție”, a explicat diplomatul.

Sullivan a spus că misiunea sa la Moscova a fost îngreunată în special de coronavirus și de începutul operațiunilor militare rusești în Ucraina, „combinate cu un personal redus sever și un guvern gazdă ostil necruțător”. „Relațiile noastre cu Rusia au intrat într-o perioadă atât de dificilă și întunecată, așa cum nu au fost niciodată în timpul vieții mele. Misiunea SUA în Rusia în aceste condiții dificile de diplomație eșuată ar putea fi numită pe bună dreptate o operațiune diplomatică specială”, a adăugat el, făcând o analogie cu operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina.

„Nimic nu este niciodată ușor cu rușii”, repetă Sullivan această frază de multe ori în cartea sa. El observă că atunci când are de-a face cu omologii ruși, este important ca un diplomat american să se pregătească temeinic, să acorde atenție detaliilor și „să rămână ferm angajat în interesele și valorile Statelor Unite”.

„Acesta este întotdeauna un test de voință, din moment ce rușii înțeleg orice semn de slăbiciune și își amintesc orice concesiune, indiferent cât de mică ar părea sau cât de mult timp în urmă a fost oferită. Din experiența mea, ei nu vor răspunde niciodată unui gest de bunăvoință, considerându-l pur și simplu ca pe un punct slab – ceva de exploatat mai degrabă decât de respectat”, subliniază Sullivan.

Într-unul dintre capitole, din care provine titlul cărții „Miezul nopții la Moscova”, diplomatul amintește de noaptea de 23-24 februarie 2022, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei operațiuni militare în Ucraina. Sullivan locuia în acel moment în reședința din Moscova Spaso House (în Spasopeskovsky Lane din districtul Arbat; după începerea operațiunii speciale, șeful misiunii diplomatice SUA s-a mutat în clădirea ambasadei). Fostul ambasador susține că nu există o comunicare sigură la reședință.

De la mijlocul lunii februarie 2022, ambasada americană era de serviciu 24 de ore din 24, ceea ce însemna că, de îndată ce Rusia începea ostilitățile, persoana de serviciu va contacta reședința și va spune o frază de cod, ceea ce însemna că ambasadorul trebuie să plece urgent. Sullivan spune că „spre râsul colegilor săi” a ales fraza meme a personajului lui Arnold Schwarzenegger din filmul „Predator” (1987) „Get to the choppa!” (din engleză – aleargă la elicopter). „M-am gândit că, dacă rușii ascultau tot ce am spus la telefon, atunci lăsați-i să înțeleagă acest mesaj”, scrie el în carte.

Sullivan, în memoriile sale, amintește de momentele în care el, deja în calitate de ambasador, a făcut pași care nu au contribuit la îmbunătățirea relațiilor dintre Moscova și Washington. Astfel, în cadrul primei întâlniri cu asistentul președintelui rus Iuri Ușakov, diplomatul i-a promis că îi va aminti lui Trump de invitația la Parada Victoriei din 9 mai 2020. Sullivan recunoaște că a înțeles importanța evenimentului pentru Putin și a fost la curent cu declarațiile lui Trump despre o posibilă participare la acesta.

„I-am spus lui Ushakov că președintele Trump este recunoscător pentru invitație și încă o ia în considerare. Ceea ce nu i-am spus a fost că m-am opus categoric participării președintelui Statelor Unite la acest spectacol de dezinformare și că voi face tot posibilul pentru a-l convinge pe Trump să nu vină”, a spus Sullivan.

Sullivan, într -un interviu acordat RBC la începutul activității sale de ambasador la Moscova, a anunțat o scădere a relațiilor dintre Statele Unite și Rusia și a spus că Trump l-a instruit să facă tot posibilul pentru a îmbunătăți relațiile dintre cele două țări. După începerea operațiunii militare, tensiunile în relații au crescut, dar Sullivan a exclus ruperea relațiilor diplomatice.

În 2022, el a recunoscut că relațiile dintre Moscova și Washington ar putea deveni din nou normale. „În cele din urmă, rușii și americanii vor relua relațiile normale. Poate nu anul acesta, poate nu anul viitor, dar se va întâmpla. Și sper să trăiesc pentru a o vedea”, a spus el atunci.

Sullivan a demisionat în septembrie 2022 din cauza bolii soției sale și s-a pensionat. Diplomatul a subliniat că decizia sa nu are legătură nici cu operațiunea militară din Ucraina, nici cu politicile administrației Biden. La mijlocul lunii martie a acestui an, i s-a interzis intrarea în Rusia.

Locul lui Sullivan a fost luat de diplomatul de carieră de lungă durată și specialist în limba rusă Lynn Tracy. Anterior, ea a lucrat la Ambasada Americii la Moscova ca ambasador adjunct, consilier șef pentru afaceri ruse în Biroul pentru afaceri europene și eurasiatice al Departamentului de Stat, iar înainte de numirea ei la Moscova, a condus misiunea diplomatică americană în Armenia. Tracy a devenit prima femeie ambasadoră a SUA în Rusia din întreaga istorie a relațiilor bilaterale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img