spot_img
1.8 C
București
duminică, decembrie 4, 2022
AcasăhighlightMeleșcanu anunță că merge cu Birchall la Bruxelles să discute cu...

Meleșcanu anunță că merge cu Birchall la Bruxelles să discute cu „cărțile pe masă” despre modificările din Justiție

-

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că o evaluare a impactului produs de situația din aceste zile din România, în sensul de negativ sau pozitiv, se va putea face după ce săptămâna viitoare la Bruxelles urmează o serie de discuții cu „cărțile pe masă” cu oficiali ai UE, la care el urmează să participe în ziua de luni, marți – ministrul Ana Birchall și, în zilele următoare, posibil și alți miniștri din Cabinetul Grindeanu.

- Reclama -

„Evaluarea impactului, am înțeles că asta e esența întrebării dumneavoastră, este foarte greu de stabilit în acest moment. Dacă vă uitați în Declarația comună pe care au făcut-o președintele Comisiei, domnul Juncker, și vicepreședintele Comisiei, domnul Timmermans, are o parte în care se recunosc meritele României, are o parte care se referă la preocuparea față de adoptarea unor noi reglementări și, ultima parte, cea mai importantă, spune că o idee ne vom face, până la urmă, după studierea documentelor respective”, a declarat Teodor Meleșcanu, vineri, întrebat de deputatul USR Dan Barna cum cuantifică „impactul” situației din aceste zile din România pentru ceea ce înseamnă „percepția europeană și pentru pregătirea președinției României la Consiliul UE”.

Șeful diplomației române a adăugat că autoritățile de la București vor putea vedea care este impactul, negativ sau pozitiv, după discuții cu oficialii europeni cu „cărțile pe masă”.

„Reacțiile se dau pe bază de informații de presă, pe convorbiri pe care le ai cu alți colegi din alte ambasade sau din alte instituții sau, pentru unele țării, prin folosirea unor mijloace specifice muncilor respective. Deci, nu poți să faci o evaluare până când nu știi care este impactul real. Acest impact real va fi discutat, începând de luni, la nivelul Bruxelles-ului, la Uniunea Europeană și cu toți cei care vor dori să discute, de la domnul Timmermans la domnul Juncker, la doamna Mogherini, la cine vreți dumneavoastră. O să fie… o să fiu și eu luni, o să fiu la Bruxelles, marți o să fie doamna Birchall, probabil că o să vină și alți miniștri, tocmai pentru a avea aceste discuții cu cărțile pe masă. În momentul în care se va ajunge la o concluzie cu colegii din Uniunea Europeană, atunci putem și noi, într-adevăr, să vedem care este impactul, pozitiv sau negativ”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe.

Meleșcanu și-a exprimat în finalul răspunsului său speranța că impactul referitor la situația pusă în discuție „va fi nici foarte pozitiv, dar nici foarte negativ”.

„Deci, va fi pe undeva la mijloc, așa cum este firesc”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Afirmațiile ministrul Teodor Meleșcanu au fost făcute în cadrul ședinței comisiilor reunite de afaceri europene din Camera Deputaților și Senat, care au avizat componenta de buget alocată Afacerilor Europene în bugetul MAE pentru 2017.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img