Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, într-o conferință de presă, că procurorii DNA care instrumentează cazul înființării Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș au recurs la ‘metode securiste’, prin chestionarea părinților elevilor cu privire la religie.
Liderul UDMR a precizat că s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii pentru a cere examinarea conduitei anchetatorilor în cazul anchetei, mai ales că părinții au fost chestionați cu privire la religia copiilor lor, fapt pe care nu și-l permitea nici Securitatea în perioada comunistă.
‘Nu este treaba procurorului ce religie au copiii, ce religii au părinții. Nici Securitatea nu și-a permis așa ceva, sunt metode securiste! Este un abuz de putere din partea procurorului, este o încercare de a intimida comunitatea și părinții și de a cere, nu explicit, dar implicit, să nu mai meargă la această școală. Deci este o încercare de a desființa această școală, fără o decizie a unui judecător, fără o decizie definitivă și irevocabilă. Iarăși este un lucru inacceptabil, într-un stat de drept nicio persoană fizică, niciun cetățean nu poate accepta așa ceva și de aceea am cerut prin solicitarea trimisă la Consiliul Superior al Magistraturii o verificare a Inspecției Juridice, fiindcă din punctul nostru de vedere — am vorbit și cu avocați — este o încălcare gravă a metodologiei și a legislației. Metode securiste! Mai mult, procurorul spune că dacă elevii rămân acolo peste un an sau peste doi nu li se vor recunoaște anii care au fost parcurși în acest liceu și de fapt rămân fără documente oficiale că au terminat școala, că au fost înscriși în liceu. Din acest punct de vedere vă spun că lucrurile au scăpat de sub orice control și nu știm care este scopul celor care fac așa ceva. Și nu mă refer doar la DNA, ci la tot ce se întâmplă în instituțiile locale‘, a declarat Kelemen Hunor.
El a spus că nu există, în acest moment, posibilitatea de încriere a copiilor în clasele 0, a V-a și a IX-a pentru anul școlar 2017-2018, fiindcă Inspectoratul Școlar Județean Mureș nu a acceptat ca această instituție să fie înscrisă în rețeaua școlară.
‘Avem și adresa semnată de inspectorul școlar general, în care face referire la o anchetă în curs, e vorba de DNA — Serviciul Teritorial Târgu Mureș, spunând că nu se pot accepta dosarele de înscriere fiindcă există o cercetare penală. Orice decizie irevocabilă, definitivă, luată de o instanță trebuie acceptată și trebuie pusă în aplicare în orice sistem politic, dar până când nu există o decizie definitivă nu se poate accepta ca într-un stat de drept ca printr-o anchetă a unui procuror se poate desființa o școală. Nu ancheta procurorului stabilește dacă a funcționat sau funcționează legal, dacă au existat greșeli administrative sau de altă natură în perioada înființării liceului, ci printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă se poate accepta într-un stat de drept că printr-o anchetă a procurorilor se poate desființa o școală. (…) Este o problemă foarte, foarte serioasă, este de fapt o antepronunțare, parcă cineva ar ști că urmează o astfel de decizie definitivă din partea judecătorilor’, a susținut Kelemen.
Președintele UDMR a afirmat că este o situație inacceptabilă și că, săptămâna trecută, a făcut o informare pe tema respectivă și administrației prezidențiale.
‘Am avut o discuție și cu domnul președinte, în decembrie, acum am trimis această informare, dar sunt convins, știu că a fost informat domnul președinte despre această situație’, a precizat acesta.
Kelemen Hunor susține că procurorii DNA au chemat la audieri în mod abuziv mai mulți părinți ai căror copii învață la Liceul Romano-catolic, fapt considerat inacceptabil, întrucât părinții nu au alte raporturi juridice sau de altă natură cu instituția de învățământ, în afară de prezența copiilor în această școală.
Președintele UDMR Mureș, Peter Ferenc, a arătat că situația a devenit tensionată la Târgu Mureș din cauza problemelor de la Liceul Romano-Catolic și că cel mai important este acum detensionarea acestei situații, fiindcă nu crede că există posibilitatea ca înființarea unei școli să fie un act de corupție.
Senatorul Novak Csaba Zoltan a menționat, la rândul său, că Uniunea va fi alături de părinții elevilor și le va pune la dispoziție asistență juridică pentru a deschide acțiuni în instanță.