Medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care s-a remarcat printr-o serie de predicții confirmate în timp privind evoluția epidemiei de coronavirus, spune că autoritățile acționează cu întârzire, deși datele statistice le-ar permite o intervenție la termen. El susține că autoritățile păcătuiesc inclusiv prin faptul că se raportează la indicatori pe termen lung, în baza cărora se așteaptă să se acumuleze cazuri în 14 zile, pe care apoi le distribuie într-un platou care dau iluzia menținerii epidemiei sub control, când de fapt lucrurile stau cu totul altfel, transmite Radio Europa Liberă.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, Octavian Jurma spune că folosirea unor indicatori pe termen scurt ar aduce cu sine beneficiul luării unor măsuri din pripă, atunci când „invadatorii” sunt la graniță și nu cu „pușca” la ușa fiecăruia dintre noi.
Octavian Jurma este unul dintre fondatorii grupului pentru studiul formal al sistemelor vii, care încearcă să găsescă modele matematice și să formalizeze fenomenele biologice și sociale. Jurma este medic, specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA, pasionat de statistici dar și de transparența autorităților.
Principalele declarații:
- Bucureștiul se află deja sub puterea nefastă a ratei de incidență de trei la mia de locuitori;
- Realitatea din teren este depășită de cea a cifrelor, nu pentru că cifrele sau raportările ar fi false, ci pentru că altele sunt reperele la care ar trebui să se raporteze autoritățile când își fac planurile de acțiune;
- Autoritățile ar trebui să testeze mai mult, triplu chiar.
- Comunicarea a fost confiscată și politizată, în loc să fie lăsată pe seama specialiștilor, politizând indicatorii.