spot_img
16.6 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeMarius Dunca (PSD Braşov): Cei care se opun recalculării pensiilor sunt adversarii...

Marius Dunca (PSD Braşov): Cei care se opun recalculării pensiilor sunt adversarii echităţii

-

Cei care se opun recalculării pensiilor „sunt adversarii echităţii”, iar PSD a obţinut „trei victorii mari pentru pensionari” prin noua lege, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul Marius Dunca, preşedintele PSD Braşov.

- Reclama -

„Cei care acuză că 17,5% dintre pensii nu au crescut la recalculare se opun celor 82,5% dintre pensionari cărora li se face dreptate prin această lege. Cei care cer acum, în mod ipocrit, să crească şi pensiile celor 17,5% ne cer, de fapt, să menţinem inechităţile şi să perpetuăm un tratament incorect faţă de 3,8 milioane de pensionari care au fost nedreptăţiţi de legislaţia anterioară. Trebuie să subliniem faptul că PSD a obţinut trei victorii mari pentru pensionari prin această lege: a eliminat inechităţile dintre pensionari, fără a scădea nicio pensie; a eliminat acel prag de 9,4% din PIB al cheltuielilor cu pensiile, pus cu cinism în PNRR de Guvernul Cîţu-USR, care ar fi determinat îngheţarea pensiilor pentru o jumătate de secol şi a menţinut avantajele pentru cei care s-au pensionat cu încadrare în condiţii speciale sau deosebite de muncă. Cei de la Comisia Europeană ne spuneau să scoatem aceste grupe de muncă pentru că au cele mai mari avantaje din Europa. Noi însă le-am spus că sunt drepturi câştigate, care trebuie respectate. (…) Este o ipocrizie fără margini ca tocmai USR, care înfiera în PNRR munca în condiţii speciale sau deosebite, să vină acum să pozeze electoral ca falşi salvatori ai pensionarilor aflaţi în aceste categorii”, a afirmat Marius Dunca.

- Advertisement -

De asemenea, el a subliniat avantajele aduse de reforma pensiilor, în afară de majorarea pensiilor pentru 83% dintre pensionari.

„Vorbim, în primul rând, despre echitatea între pensionari: la muncă şi contribuţii egale, pensii egale, la care adăugăm şi recunoaşterea tuturor drepturilor pentru care s-au plătit contribuţii. Aici includem veniturile nepermanente: prime, premii, bonusuri, zile libere, al 13-lea salariu, acord global. Anterior, aceste drepturi nu erau recunoscute, iar pensionarii trebuiau să dea statul în judecată pentru a le câştiga. Mai vorbim şi despre stimularea muncii. Legea acordă puncte de stabilitate pentru cei care muncesc o perioadă mai lungă de 25 de ani (…), mai vorbim şi despre stimularea natalităţii prin reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care au născut şi/sau au crescut copii până la 16 ani. În plus, concediul de creştere a copilului este considerat vechime în muncă. Noua lege stimulează şi studiul, deoarece acordă un punctaj la pensie pentru perioada studiilor universitare”, a menţionat senatorul PSD.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img