spot_img
22.2 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăAnalizeMarine Le Pen a împrumutat de la o bancă din Ungaria 10...

Marine Le Pen a împrumutat de la o bancă din Ungaria 10 milioane de euro pentru campania electorală

-

Conform informațiilor apărute luna trecută în presa internațională, Marine Le Pen ar fi obținut un credit substanțial de la o bancă din Ungaria, după ce a fost refuzată de alte bănci. Declarație ei de avere, publicată ieri, relevă și ce bancă i-a acordat creditul de peste 10 milioane de euro, transmite RFI.

- Reclama -

Premierul Viktor Orbán are o relație foarte apropiată cu Marine Le Pen. Cei doi s-au întâlnit în ianuarie la Madrid și anul trecut în octombrie la Budapesta. Orbán i-a mulţumit atunci lui Le Pen pentru a-i fi luat apărarea când în Parlamentul European s-a încercat de mai multe ori „crucificarea Ungariei”. Apoi au purtat discuţii în biroul lui Orbán despre alianţa dintre Fidesz şi Reuniunea Naţională.

În paralel, în Ungaria se apropie de finiș o fuziune bancară cu scopul de a crea o super-bancă. Conglomeratul va fi format din unirea a trei bănci, printre care și MKB. Din acționariatul MKB face parte și Lőrinc Mészáros, la ora actuală cel mai bogat om din Ungaria, prieten cu Orban și de meserie instalator de gaze. Mészáros deține 40% în banca MKB.

Luna trecută a apărut în presă informația potrivit căreia Marine Le Pen ar fi încercat să obțină credit la mai multe bănci comerciale pentru finanțarea campaniei electorale, dar a fost refuzată. În cele din urmă a primit 10,6 milioane de euro de la o bancă din Ungaria pe o perioadă de 16 luni. Din declarația de avere publicată ieri de Le Pen, reiese că această bancă a fost MKB.

Portalul telex.hu a formulat câteva nedumeriri referitoare la decizia băncii. Una dintre ele vizează suma neobișnuit de mare, care se acordă în general companiilor, în primul rând pentru investiții. Practic este exclus un credit de 10 milioane de euro unei persoane particulare. Apoi, cât de serios poate fi un politician francez care candidează pentru cel mai important post în a doua mare putere din Europa, dar se finanțează dintr-o țară mică, cum este Ungaria?

Dealtfel nu este primul credit problematic contractat de Marine Le Pen. În 2014, la scurt timp după anexarea Crimeii, ea își exprima acordul total față de anexare. În același an, Le Pen obținea credite de 11 milioane de euro, din care 9 milioane de la o bancă mică, First Czech Russian Bank. Conform informațiilor din presa internațională, creditul era o recompensă a lui Vladimir Putin pentru sprijinul lui Le Pen în chestiunea Crimeea. Apoi în 2017, ea se întâlnea la Kremlin cu Vladimir Putin, tot înaintea alegerilor prezidențiale din Franța. Le Pen și-a reafirmat atunci sprijinul pentru anexarea Crimeii și a adăugat că dacă va câștiga alegerile, va avea în vedere eliminarea cât mai curând a sancțiunilor economice împotriva Rusiei.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...