spot_img
5.3 C
București
vineri, noiembrie 15, 2024
AcasăEconomieMarile companii digitale americane (Google, Facebook, Amazon) plătesc în prezent în UE...

Marile companii digitale americane (Google, Facebook, Amazon) plătesc în prezent în UE mai puțin de jumătate din rata de impozitare a întreprinderilor europene tradiționale/ Deputatul Gabriela Horga: Este urgent să plătească echitabil

-

- Reclama -

Asigurarea faptului că întreprinderile din domeniul digital vor plăti impozite în mod echitabil este o prioritate atât la nivelul Uniunii Europene cât și la nivelul Consiliului Europei (care reunește și statele europene care nu sunt membre UE). Marile companii digitale americane (Google, Facebook, Amazon) plătesc în prezent în UE mai puțin de jumătate din rata de impozitare a întreprinderilor europene tradiționale, cu o rată de impozitare de 9,5%, comparativ cu 23,2% pentru întreprinderile tradiționale, deși activează pe piețe europene, conform unui studiu al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), afirmă pe facebook deputatul PNL de Giurgiu Gabriela Horga.

- Reclama -

Am evidențiat că este necesară o abordare urgentă a provocărilor fiscale generate de digitalizarea economiei, pentru a garanta că toți operatorii din domeniul digital își plătesc impozitele în mod echitabil. Amendarea legislației internaționale actuale, prin conses global, este necesară, deoarece actualele prevederi permit acum evitarea impozitării în unele jurisdicții și mutarea profiturilor în altele, cu regim mai relaxat, marile companii IT neavând un sediu permanent într-o jurisdicție, în sensul tradițional. Un angajament ferm pentru o soluție la nivel mondial privind impozitarea internațională a digitalului reprezintă un pas important. Am insistat în acest context pe depunerea tuturor eforturilor de către statele membre ale Consiliului Europei pentru a se ajunge la o soluție consensuală în cadrul OCDE. (…)Uniunea Europeană va fi pregătită să avanseze dacă nu se materializează perspectiva unei soluții la nivel mondial. În primul semestru al anului 2021, Comisia Europeană va prezenta, ca o bază pentru resurse proprii suplimentare, o propunere privind o taxă asupra digitalului, adresată giganților tech, în vederea introducerii acesteia cel târziu până la 1 ianuarie 2023. Noua taxă va contribui la sistemul de resurse proprii al UE și al țărilor UE, în special la restituirea celor 750 de miliarde de euro împrumutați de UE de pe piețele de capital pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență.Această situație este cauzată de faptul că normele fiscale internaționale actuale sunt depășite de timp, acestea nefiind concepute pentru companiile digitale care furnizează servicii într-o țară fără a fi prezente fizic acolo, mai afirmă Horga.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img