Marele tun din Bugetul Statului pentru bănci

0
262

de Adrian Câciu, economist

Adevăruri:Pentru că văd ca actualii guvernanți se ascund în spatele unei contracții economice autogenerate pe care o pun pe seama situației sanitare și, pe cale de consecință, motivează că nu au avut din ce plăti factura socială.

1. Din decembrie am avertizat că scad veniturile bugetare inutil din cauza unor masuri care au favorizat câteva sectoare selecte din economie (sistem bancar, comunicatii, energie plus marii evazionisti ai pieței part-time).Nu au ascultat. Pierdere 8 miliarde lei, buget de stat.Dar au câștigat initiatii a se vedea profitul de 2,8 miliarde lei sector bancar.

2. Pe 13 martie am prezentat un set de măsuri care permiteau o crestere economica de 3% în acest an care avea calculat inclusiv efectul socurilor externe recesioniste.Nu au acceptat.S-au panicat, au împins în fața niște experți , au închis economia, dar mai ales au întârziat orice măsură compensatorie (suntem în septembrie și în afară de amânarea taxelor, măsuri de stimulare economică sunt la nivelul de jos al oricarei politici economice).Pierdere 20 miliarde lei la BGC. Pierdere PIB nominal 55 miliarde lei.

3. În iulie am revenit, situatia se degradase enorm, am revenit cu un pachet de măsuri care aducea o situatie neutra la creșterea economiei, dar anula orice contractie.Nu s-a acceptat.Figuri , orgolii, V-uri, frectie economica, in timp ce mii de companii au inchis taraba si sute de mii de oameni au ajuns în șomaj. Și am ajuns unde suntem.Nu mai intrebati de ce nu sunt bani de pensii sau de alocații.Trenurile au plecat din gara.Ca se mai poate, da. Dar nu cu ei.

Ei nu stiu sa producă bani pentru factura socială si nici pentru factura economică.Ei stiu doar pe datorie si cate un pic dar doar pentru cine trebuie.Ce trebuie acestei tari este un ministru de finanțe care sa stie sa aducă venituri fiscale si care sa stie si sa poată sa fie vertical.Si mai ales competent.Dacă doare ce spun, recomand cartea.

Atâta prostie si amatorism nu am mai vazut de la Pogea.Mulțumesc!