spot_img
1 C
București
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăAnalizeMarea majoritate a americanilor se tem de prăbușirea țării

Marea majoritate a americanilor se tem de prăbușirea țării

-

Marea majoritate a americanilor consideră instabilitatea politică drept cea mai mare ameninţare la adresa Statelor Unite unde democraţia s-ar putea „prăbuşi”, potrivit unui sondaj publicat miercuri care confirmă divizarea profundă a ţării la un an după asaltul asupra Capitoliului de la Washington de către partizani ai fostului preşedinte Donald Trump, notează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Potrivit unui sondaj realizat de universitatea Quinnipiac, 76% dintre cei chestionaţi sunt de părere că instabilitatea politică este cea mai gravă ameninţare la adresa ţării, faţă de numai 19% care citează ţările străine adversare ale Statelor Unite.

Cei mai îngrijoraţi sunt activiştii sau simpatizanţii democraţi (83%, faţă de 66% dintre republicani) şi tinerii de 18-34 de ani (80%).

Pe de altă parte, 58% dintre persoanele chestionate se tem de o „prăbuşire” a democraţiei lor, faţă de 37% care o consideră suficient de puternică pentru a depăşi diviziunile profunde din societatea americană.

Democratul Joe Biden, care la 20 ianuarie 2021 a promis că va „reconcilia” ţara după mandatul lui Donald Trump, pare să fi ratat pariul, 53% dintre americani estimând că aceste diviziuni se vor agrava în anii următori, comparativ cu doar 15% care prevăd o îmbunătăţire.

„Teama de un inamic intern, mai degrabă decât de o ameninţare străină subliniază o constatare amară a americanilor cu privire la o democraţie în pericol şi la adâncirea diviziunilor politice”, a comentat Tim Malloy de la Universitatea Quinnipiac.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img