Marea Britanie reintroduce controalele la ieșirea din țară

0
190

Desființat în 1998, controlul va fi reintrodus treptat până în luna iunie a acestui an la toate punctele de trecere a frontierei la aeroporturi, porturi și gări feroviare. În prima luna vor fi verificate 25% dintre documentele de călătorie, după care procentul va fi dublat pentru ca de la mijlocul lunii iunie controlul să cuprindă toate persoanele care ies din țară. Guvernul a dat asigurări că noile controale nu vor îngreuna tranzitul călătorilor, dar experții susțin că impactul real nu va fi cunoscut decât după începerea vacanței de vară când traficul atinge de obicei volumul maxim.

Motivarea reintroducerii controalelor de identitate la ieșire dată de legea din 2014 a fost un mai bun control al fenomenului migrației precum și combaterea terorismului. În ultimele luni s-au înmulțit relatările de presă privind cetățeni britanici care au plecat să se alăture luptătorilor din organizația Statul Islamic în Siria, fără ca agențiile de securitate și frontieră britanice să poată interveni pentru oprirea lor.

“Controalele la ieșire ne vor furniza informații vitale care confirmă ieșirea unei persoane din Regatul Unit. Operatorii portuari și de transport sunt experți și își cunosc clienții cel mai bine și de aceea i-am sprijinit în așa fel încât impactul asupra călătorilor să fie minim”, a declarat ministrul răspunzător de imigrație, James Brokenshire.

Un purtător de cuvânt al companiei de feriboturi P&O spunea că procesul de scanare a pașapoartelor și cărților de identitate decurge rapid, mai laborioasă fiind verificarea lor.

Precedentul guvern condus de Partidul Laburist a desființat controalele la ieșire, invocând între altele măsuri de economii bugetare.